Министърът на образованието Красимир Вълчев откри новата учебна година във ВТУ

3800 бакалаври, магистри и доктори са се записали в университета

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ БЕШЕ ГОСТ НА ОТКРИВАНЕТО НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Преди да даде старт на учебните занятия, той се срещна с ректора на вуза проф. Христо Бонджолов.

„Откриваме всяка учебна година с много надежда, с очакването в очите ви, с вярата, че тази година ще бъде по-успешна, че резултатите, които ще постигаме, ще бъдат по-добри, че крачката, която ще направим, ще бъде напред и нагоре. Благодаря на всички, които са избрали Великотърновския университет и мога да ви уверя, че ще положим всички усилия да имате добра учебна среда, да получите добро образование и квалификация“, каза в приветствието си към студентите и преподавателите проф. Христо Бонджолов. И допълни, че ВТУ започва да работи с консорциум от два университета в Германия и Австрия. Трите висши училища ще изпълняват заедно програми на ЮНЕСКО. ВТУ очаква и решението на правителството на Македония за разкриването на филиал там.

„Чест е за мен да споделя празника с вас. Пътувах насам и си мислих, че това, което е различното в началото на тази учебна година, е фактът, че голяма част от първокурсниците са родени в новия век. Това има символична стойност, която ни провокира да проведем разговори с преподавателите и академичните общности за това какви деца трябва да обучим днес, какви знания и умения трябва да им дадем, за да ги подготвим, защото те ще са тези, които ще останат на пазара на труда и през 2060 г. Разбира се, това е сериозно предизвикателство пред нас, защото ние не можем да прогнозираме бъдещето. Следващите десетилетия светът ще претърпи значителни трансформации – обществени, дигитални, ще се променят обществени отношения, все повече ще се увеличава свързаността, ще се промени начинът, по който учим, ще се промени необходимият минимум от компетентности, които всеки човек трябва да придобие“, заяви и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Минути преди да даде старт на учебната година, министър Вълчев каза и това, че големият прием в частните висши училища и политиката на преструктуриране, която министерството на образование провежда, са причините част от университетите да не успеят да изпълнят поискания прием. Той каза още, че на дневен ред са и промените в закона за висше образование, които експертите продължават да обсъждат и които в рамките на този месец ще бъдат предложени за по-широко публично дискутиране. Идеята е да бъдат подобрени акредитацията и стратегическото управление на висшите училища и те да станат по-отворени за взаимодействие.

3800 БАКАЛАВРИ, МАГИСТРИ И ДОКТОРИ СА СЕ ЗАПИСАЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ТАЗИ ГОДИНА. В 11 от 19-те професионални направления държавната поръчка и за тази година е изпълнена на 100%. Великотърновският университет се очертава като национален лидер наред със Софийския университет „Св. Климент Охридски” в подготовката на кадри с висше образование в областта на педагогиката, хуманитаристиката, изобразителното изкуство, социалните, стопанските и правните науки, както и в IT сектора, стана ясно вчера.

По традиция първокурсниците положиха студентската клетва, написана от поета и драматург Радко Радков, който е кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда „Солензара”. На церемонията присъстваха народни представители, гости от Тверския държавен университет, ръководители на институции и много студенти.

Официалното тържество завърши с пускането в небето на 55 гълъба – символ на 55-ата годишнина на ВТУ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Министърът на образованието Красимир Вълчев откри новата учебна година във ВТУ

  • 02.10.2018 в 15:23
    Permalink

    Нали ги беше дал на съд, че печатали дипломи на итлинци, а сега им открива учебната година.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.