Лаборатория по природни науки откриха в СУ „Емилиян Станев“

АТЕЛИЕ ЗА ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО ИЗУЧАВАНЕ НА МАТЕМАТИКА, ПРИРОДНИ НАУКИ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ беше открито в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Лабораторията е оборудвана по проект „Координиране на съвместни политики и оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”, в който училището участва от 2017 г.

Стойността на закупеното оборудване е 85 000 евро. Със средства от собствения бюджет училището обнови кабинетите по природни науки, в които ще се провежда основната част от дейностите по проекта.

В ателието участват 15 ученици от гимназиалния етап на обучение. Тийнейджърите подготвят проекти за участие в три научни изложения и работят под ръководството на учителите по биология и здравно образование Маргарита Бурнева и Светлана Дамянова и Митка Ангелова, учител по математика и информационни технологии. В екипа на проекта участват още Милена Йорданова, учител по химия и опазване на околната среда, и директорът на гимназията Кина Котларска, която преряза лентата на новата лаборатория.

Нова методика на преподаване на три предмета – математика, природни науки и информационни технологии, ще разработят партньорите до края на проекта. Целта им е да съставят интердисциплинарна учебна програма по трите дисциплини, която след това да бъде представена и предложена на образователните министерства на България и Румъния с цел да стане национална за двете страни.

Общата стойност на проекта „Координиране на съвместни политики и оборудване в областта на образованието в трансграничния регион” е близо 1 млн. евро. Средствата са разпределени между партньорите от България и Румъния. Търновската гимназия разполага със 155 600 евро.

Участници в ателието направиха демонстрации на част от експериментите, с които се занимават в новата лаборатория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *