195 четения

Проф. Евгени Дюкенджиев създаде уникална протеза за жена с ампутирана ръка от Лясковец

ПОРЕДНО ЧУДО СЪТВОРИ ПРОФЕСОРЪТ ПО БИОНИКА И ПРОТЕЗИРАНЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЕВГЕНИ ДЮКЕНДЖИЕВ. Той помогна на Румяна Г. – служителка в общинската администрация в Лясковец, която загуби ръката си при зверска катастрофа през 2016 година. Тя пътувала заедно с още 37 нейни колеги към Вършец, но на главен път София – Варна в района на село Микре автобусът, който ги превозва, е ударен от лек автомобил и се преобръща. Трима души загиват, а 51-годишната лясковчанка е сред най-тежко пострадалите. При инцидента тя е влачена по пътното платно в продължение на метри и така се стига до тотална ампутация на десния горен крайник. Две години по-късно тя се връща към нормалния си начин на живот, благодарение на уникалната протеза, която проф. Дюкенджиев създава с помощта на съпругата си Татяна Дюкенджиева.

Първоначално Румяна е лекувана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски”в Плевен, където часове след инцидента е оперирана от интердисциплинарен екип. Раната е силно замърсена от асфалт, почва и стъкла и състоянието й е критично. След известно време претърпява още няколко хирургични интервенции и единственото решение за нея остава слагането на протеза. Такава обаче никой друг специалист не се наемал да направи, тъй като случаят е изключително труден.

В средата на изминалото лято Румяна отива в лабораторията за атипично протезиране на проф. Дюкенджиев с надеждата, той да намери решение за проблема й. Заключението му било, че тя се нуждае от атипична раменна протеза, която успява да създаде само за два месеца.

Справих се с помощта на съпругата ми Татяна Дюкенджиева, която е д-р по бионика и протезиране и доцент в Техническия университет в Рига. Просто физически няма как да направя сам протезата. Борихме се заедно и резултатът говори сам за работата ни“, казва ученият.

Той обясни, че изкуствената ръка е с осигурено отваряне и затваряне на механичната китка.

Само за няколко дни жената е обучена как да борави с протезата и по думите на професора СКОРО ТЯ ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА МАКСИМАЛНО НЕЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.

Заради инцидента Румяна била принудена да се научи да разчита изцяло на лявата си ръка. До днес тя работи като секретарка в Община Лясковец въпреки ампутацията. Впечатли ме това, че е много борбена жена и просто ми грабна сърцето. Протезата ще й позволи да няма притеснения и да бъде напълно уверена в себе си“, увери проф. Дюкенджиев.

Ученият сподели, че случаят на Румяна следва да бъде за пример и да вдъхне кураж на много други хора, пострадали при катастрофи. По негови думи днес войната по пътищата превръща хиляди българи в инвалиди, които остават извън обществения живот и попадат в социална изолация.

„Има надежда за тези хора. Може би ние сме последните по веригата, които могат да помогнат“, заяви той.

Създаването на уникалната протеза за Румяна се случва само три месеца след като специалистът направи безпрецедентен за България протезен комплект за ръце и крака на 9-годишната Еля от Разград. Тогава проф. Дюкенджиев пое 50% от разходите по помощните средства и чрез труда си даде шанса за момиченцето да ходи и пише.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *