martineli

martineli

Дълбоките бръчки при африканските слонове са много полезни за тези животни

Швейцарски учени установиха, че дълбоките бръчки, които се наблюдават при африканските слонове, са с много важна функция за тези животни – те помагат при охлаждането им, предава агенция Ройтерс.
Тези образувания по кожата опазват слоновете от паразити и от слънчеви изгаряния.
Мрежата от милиони бръчки позволява на кожата на тези животни тя да задържа от пет до десет пъти повече вода, отколкото ако беше гладка.
Проучването било проведено от специалисти от университета в Женева и от швейцарския Институт по биоинформатика. Учените стигнали до извода, че африканските слонове избягват прегряването в своя сух и много топъл хабитат, благодарение на набръчканата си кожа. Тя им позволява също да не губят калории чрез изпарението на водата от тялото им, което е с много големи размери.
Каналите по кожата на африканските слонове не са просто бръчки. Кожата им оформя плътна мрежа, която се разтваря при движението на животните. Слоновете са известни с това, че обичат къпането, пръскането с вода и калните бани. Това е така, защото не разполагат с потни и себумни жлези, които да поддържат кожата им влажна и еластична. Бръчките в случая задържат водата и калта, като регулират телесната им температура. Така се получава и защитна преграда срещу насекомите и слънчевата радиация.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *