8 четения

Около 50 процента от жените и 33 процента от мъжете са с риск от неврологично заболяване през живота си

Една от две жени и един от трима мъже са с риск от неврологично увреждане, като инсулт, деменция или болест на Паркинсон, през живота си, сочат резултатите от холандско изследване, цитирани от Франс прес.
То е базирано върху наблюдения на здравословното състояние на 12 102-ма участници над 45-годишна възраст от 1996 г. до смъртта им или до 1 януари 2016 г. Оказало се, че 1489 от 5281 смъртни случая през 26-годишния период са свързани с деменция, 80 процента от които с болестта на Алцхаймер, други 1285 смъртни случая – с инсулт, а 263 – с болестта на Паркинсон.
Не е изненадващо, че рискът се увеличава с напредването на възрастта, но значително се различава в зависимост от двата пола – 48 процента от жените са с риск да развият едно от трите неврологични увреждания през живота си, при едва 36 процента от мъжете. Жените са със значително по-голям риск от деменция, отколкото мъжете. Мъжете пък са с риск от инсулт в по-ранна възраст в сравнение с жените. Жените са с 2 пъти по-голям риск да бъдат засегнати едновременно от инсулт и деменция в сравнение с мъжете.
Учените отбелязват, че изследването им има своите лимити, тъй като се отнася за население с голяма продължителност на живота – 83,5 години за жените и 81,7 години за мъжете. Трите увреждания са свързани с едни и същи рискови фактори. Диагностицираните с едно от тях участници имали високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола, били засегнати от сърдечна артимия и диабет тип 2. Превенцията би могла да намали риска с 20-50 процента, отбелязват учените.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!