25 четения

Швейцарска фирма за фуражи намалява стомашните газове на кравите

Кравите изпускат по-малко стомашни газове, след като консумират специално разработени фуражи от швейцарска фирма, предава Ройтерс.
Новият продукт значително намалява парниковите емисиите, отделяни от стадата, което е обнадеждващо при продължаващото глобално затопляне на планетата.
Една крава произвежда равностойността на три тона въглероден двуокис за една година, отбелязват от фирмата-производител на фуражите „Анголен“ със седалище в Биер близо до Лозана. Със специално разработената храна за добитъка отделяните от животните газове могат да се съкратят с 10 на сто.
„Ние продаваме нашия фуражен микс за около 1 милион крави годишно. В Европейския съюз се отглеждат 25-28 милиона крави. При груби сметки това прави намалени емисии на въглероден диоксид в размер на 300 хиляди тона!“, отбелязват производителите.
По данни на ООН фермерството с едър рогат добитък е виновно за 18 процента от освободените в атмосферата парникови газове. Около една четвърт от тези количества се дължат на стомашните газове на кравите. А оригванията на тези животни, които са много чести, произвеждат 4 процента от всички парникови газове.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!