Продават по 20 стотинки вилици и лъжици на длъжник

Над 1000 процедури на публична разпродажба на имущество заради задължения към кредитори

КРЕДИТОРИТЕ НЕ ПРОЩАВАТ НИКОМУ И В МОМЕНТА СА ЗАДВИЖЕНИ НАД 1000 ПРОЦЕДУРИ ПО РАЗПРОДАВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО на длъжници, показа наша проверка. Даже за незначителни борчове за уреди или телефони на изплащане неизрядните платци са станали контингент на частните съдебни изпълнители. Длъжностните лица пък, влизайки в домовете на борчлиите, описват поголовно всичко – етажерки, гоблени, допотопни телевизори, битова техника и даже посуда.

Един от характерните случаи в момента е търг за стенно пано „Диви макове“ на длъжница по договор за бърз кредит на ул. „Никола Габровски“. За да се покрие задължението на жената, се продават още няколко творби, сред които „Слънчогледи“, „Калии“, „Паун“ и др.

Телевизор „Нео“ на поне 10 години, оценен за само 19 лв., пък е обявен на публична продан заради необслужван кредит за покупка на стоки. Той е от жилището на длъжник в кв. „Чолаковци“ и е единственото по-ценно нещо, намерено от частните съдебни изпълнители в дома му. Заради задължение към лизинговата компания „Евролийз“ пък негов съсед остава без… етажерките си в банята. Те също са обявени на публична продан с начална цена 52 лв. Длъжник от кв. „Колю Фичето“, взел телефон на изплащане, остава без печката си с два котлона и вилиците и лъжиците си, които се търгуват за по 20 стотинки бройката.

КРЕДИТОРИТЕ НЕ ПОЖАЛВАТ И ФИРМИТЕ. ТАКА НАПРИМЕР ПРОИЗВОДИТЕЛ НА хлебни изделия, чиито офиси се намират също в кв. „Чолаковци“, в момента е подгонен от бирници заради задължения към русенска кооперация. Тъй като фирмата няма нищо особено ценно в централата си, на публична продан са пуснати етажерки, табуретки, шкафчета и бюрата от самия офис. Цените са под 100 лв. Една от най-нетрадиционните публични продажби на покъщнина на закъсал длъжник е обявена в павликенското село Димча. Човекът теглил дребен заем от „Париба”. В последствие обаче закъсал и го дали на съд. Тъй като нямал имоти и ценности, съдебният изпълнител направил щателен опис, който включвал малкото останали предмети в дома му, сред които часовник за стена за 9,60 лв., машинка за подстригване на 16 лв., репродукция с рози и бяла рамка за 16 лв., стенно огледало също за толкова и стара спалня за 80 лв.

Търновец, живущ на ул. „Никола Габровски“ във Велико Търново, преди две години си взел скромен телефон за няма и 200 лв. на лизинг, но закъсал със здравето, напуснал работа и не смогвал да си плаща. Заради нищожното задължение кредиторите го дали на бирник и в момента частен съдебен изпълнител е пуснал за публична продан всичко по-ценно от дома му, включително климатика и телевизора. Парадоксът е, че вещите отдавна са обезценени и първата се пласира за 55 лв., а втората – за едва 14 лв.

Сиромасите, които нямат нищо ценно, са принудени да оставят за продан даже пластмасовите си рекламни часовници от стените, огледала и репродукции със съмнително качество, както и рамките на семейните снимки, оценявани за жълти стотинки, сочат документи, с които „Борба” разполага.

Неотдавна, пак заради борч към банка, частен съдебен изпълнител пусна на търг цяло стадо заедно със сукалчетата в златаришкото село Родина.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *