Пустеещите земи вследствие на пожари в Европа ще се увеличат дори ако бъдат постигнати целите от Парижката конференция за климата

Пустеещите земи вследствие на пожари в Южна Европа ще се увеличат с най-малко 40 процента до 2100 г. дори ако бъдат постигнати целите от Парижката конференция за климата, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.
След като последните две години бяха белязани от горски пожари, някои от които смъртоносни, в Гърция, Португалия, Испания, Южна Франция и Италия, учени от университета в Барселона увериха, че повече залесени площи в тези райони е възможно да бъдат опустошени от пожари, още повече че целите от Парижкото споразумение за климата не са постигнати. С него международната общност се ангажира да ограничи повишаването на средните глобални температури до 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и по възможност с 1,5 градуса Целзий.
В рамките на изследването бил използван компютърен модел, за да се установи какви ще са последствията от пожари при увеличаване на температурите с 1,5 градуса Целзий, 2 градуса Целзий или 3 градуса Целзий до края на века в четирите средиземноморски страни. „Това е нужно, защото в региона има много пожари, като например в Гърция тази година и в Португалия миналата година“, заяви ръководителят на екипа Марко Турко.
Засегнатата от пожари площ в Южна Европа може да се увеличи с 40-54 процента, ако покачването на температурите бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий. В случай че температурите се повишат с 2 градуса Целзий, опустошените от пожари площи ще се увеличат с 62-87 процента. Ако температурите се покачат с 3 градуса Целзий, опустошените площи ще се увеличат със 187 процента.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.