5 четения

1106 предприятия от България и Румъния готови да приемат работници

С проект за 593 хил. евро правят електронна платформа за кадри от Великотърновско

С ПРОЕКТ ЗА 593 492 ЕВРО СЕ НАСЪРЧАВА МОБИЛНОСТТА И ЗАЕТОСТТА НА РАБОТНАТА СИЛА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ. Специално за Великотърновски регион е създадена уеббазирана платформа с данни за всички работни места и варианти за трудов ангажимент у нас и в северната ни съседка. Партньори по проекта са Българската стопанска камара и Камарата на търговията, индустрията, навигацията и земеделието в Констанца, информира председателят на великотърновската камара инж. Митко Господинов.

По данни на двете организации в момента 1106 предприятия от двата близки региона в Румъния и България са заявили желание да приемат персонал от съседните си държави. Като част от проекта е предвидена и база данни за наши и румънски кадри, която ще е на разположение на фирмите. В момента румънски предприятия са готови да ангажират българи с работнически професии, както и тесни специалисти в сферата на селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, строителството, преработващата индустрия. Изследване покрай проекта откроява 200 от най-търсените професии за двете държави.

СРЕДСТВАТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА УСТОЙЧИВ МОДЕЛ ЗА ТРУДОВА МОБИЛНОСТ МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СА ОСИГУРЕНИ ПО ПРОГРАМА INTERREG РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ. Според анкета 78 на сто от българите предпочитат да започнат работа в близко румънско населено място заради ниските възнаграждения у нас, както и заради липса на подходяща работа. Ниското възнаграждение също е основна движеща сила за трудовата миграция и сред румънците

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “1106 предприятия от България и Румъния готови да приемат работници

 • 05.10.2018 в 13:30
  Permalink

  Един милион лева за един сайт? Това нещо повече от хиляда лева не струва, всеки студент по инфрорматика може да го направи самостоятелно.

  Отговор
 • 05.10.2018 в 14:19
  Permalink

  Не ви ли се струва, че парите са свръх множко за тази цел? Петър
  Пенчев е абсолютно прав. На практика ще се стигне до дублиране на дейността на бюрата по труда. но по-важното е, че ще се появят нови работни места за наши хора и най-паче – поне половината от парите ще пълнят нашите гуши.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!