Мохамед Санка от Гана избра да завърши докторантурата си във ВТУ

28-годишният юрист мечтае за дипломатическа кариера и е готов да бъде президент на родината си

28-ГОДИШНИЯТ МОХАМЕД САНКА ОТ ГАНА ИЗБРА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, ЗА ДА ЗАВЪРШИ ДОКТОРАНТУРАТА СИ ПО ПРАВО. Мохамед е в старата българска столица едва от пет месеца, но вече е успял да си намери куп приятели, да гледа два мача на „Етър“ на търновския стадион и да напредне толкова в своята научна работа, че вече е почти готов да защитава.

„Защита на колективните права в международното право“ е темата, която младият юрист си е избрал за докторската дисертация. Във ВТУ той работи под ръководството на проф. Благой Видин. „Изследвам правото на самоопределяне, правата на етническите малцинства, правото на коренните народи… Всяка страна си има своите закони, които аз няма как да знам наизуст, но в ООН съществуват универсални норми, на които се подчиняват всички държави – членки на организацията. И понеже говорим за правата на човека, да кажа, че подобни дела се водят в Европейския съд за правата на човека, в Африканския съд за правата на човека. В Африка има и една комисия за правата на човека“, обяснява Мохамед.

Той бил още тийнейджър, когато напуснал родината си, за да учи в Русия. Заминал със стипендия за университета в Белгород, където завършил международно право с квалификация преподавател изследовател. След това записал аспирантура, но във втори курс му предложили да стане докторант във ВТУ по договор, който двете висши учебни заведения имат. „И така започнах изследванията си в Русия, но сега съм тук. Ще защитя дисертацията си във Великотърновския университет и ще стана доктор тук. Специално заради мен направиха някакви допълнения в договорите и аз не съжалявам. Тук ми харесва, нито за секунда не съм съжалявал за решението си“, признава Мохамед.

Той не знаел нищо нито за България, нито за Велико Търново. Но когато му подхвърлили идеята да учи тук, той потърсил информация в Гугъл. „Толкова ми хареса Велико Търново на снимките, които видях в Гугъл. Тези къщи, все едно застанали една върху друга, Царевец, където аз вече съм бил… Градът ми се стори необикновен, а и аз съм си приключенец по душа, затова не се чудих много. Освен това като специалист по международно право за мен е добре да видя колкото може повече места в света и да науча повече закони“, казва Мохамед. И признава, че когато стъпил във Велико Търново, гледката на живо била още по-фантастична, отколкото на снимките. Действителността се оказала наистина необикновена, хората любезни и винаги готови да му помогнат. По това и по красивата природа България и Гана си приличат, признава Мохамед.

Първият престой на Мохамед в Търново продължил три месеца, след което той отлетял отново за Русия. Върнал се тук за началото на новата учебна година и довел приятелката си Хайди, за да й покаже къде ще трупа знания в следващите три години. „Много й хареса тук, но трябваше да се върне в Германия, защото работи там. Сега се виждаме в интернет“, споделя Мохамед и обяснява, че Хайди е с нигерийски и немски корени, избрала е да живее в Германия. Двамата се срещнали в Амстердам, където той пътувал докато всъщност учел в Русия.

АКАДЕМИЧНА И ДИПЛОМАТИЧЕСКА КАРИЕРА МОЖЕ ДА ИМА МОХАМЕД САНКА СЪС СПЕЦИАЛНОСТТА, КОЯТО Е ИЗБРАЛ ДА ЗАВЪРШИ. Казва, че не изключва възможността да преподава в университет, но повече от всичко му харесва да бъде дипломат. Международното право му отваря вратите към ООН и дори към политиката. „Решил съм, когато защитя докторантурата си, да се върна у дома за година-две. После може би ще се установя в Европа. Не знам, зависи от това къде и каква работа ще си намеря. Голямата ми мечта е да направя сериозни промени в политическата система на Гана. Моята родина е най-бързо развиващата се африканска страна, тя е пример за демократично управление, но има нужда от промени в социалната сфера, в образованиетосъщо. Образованието е основата на промени и в манталитета. Знам, че това е най-трудното нещо и не става бързо, но, ако научим децата, че корупцията не решава проблемите, че не може с корупция да вървиш нагоре, ако ги направим родолюбци, има надежда“, казва Мохамед и признава, че като нищо би станал дори и президент. „Е, не ми е на дневен ред президентството, но защо пък не! Повече обаче ми харесват дипломацията и ООН“, вдига рамене юристът, който има пред себе си отличен пример за преуспял ганаец в лицето на бившия председател на ООН Кофи Анан.

Когато бил малък, Мохамед мечтаел за две неща – да бъде футболист или юрист. Бил е футболист, играл е дори в професионалната лига на своята страна. После, когато заминал за Русия, за да сбъдне и другата си мечта, се оказало, че е трудно да продължи да играе футбол професионално, но спортът останал голямата му страст. Когато говори за футбола, показва завидни познания за търновския „Етър“, казва, че момчетата се справят добре, но биха могли да бъдат и още по-добри.

Въпреки че е във Велико Търново, Мохамед продължава да тренира младите си колеги от университета в Белгород за най-голямото състезание по право за студенти „Джесъп“, чиито финали се провеждат във Вашингтон – САЩ, и където тази година за първи път съдийства търновският адвокат и преподавател във ВТУ Илиян Байчев.

Когато не е в аудиториитe на ВТУ, Мохамед обича да чете и да гледа филми, да обикаля красивия град, в който съдбата го е довела, с приятели и да учи езици. Той говори руски и английски, казва, че разбира добре всичките пет езика, които съществуват в Гана, започнал е да учи и български.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *