Петокласничката Виктория Обрешкова отново е най-четящото дете в старата столица

ПЕТОКЛАСНИЧКАТА ВИКТОРИЯ ОБРЕШКОВА ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ СПЕЧЕЛИ ЗА ВТОРИ ПЪТ ТИТЛАТА „НАЙ-ЧЕТЯЩО ДЕТЕ“ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На официална церемония в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ вчера момиченцето получи лаптоп като награда за огромното количество книги, които е успяло да прочете през годината. Тя е заела 114 книги и е подобрила собствения си рекорд, който миналата година е бил 65 заглавия.

Калояна Цонева, Йоана Енчева и Хилендара Хилендарска са се класирали на второ място с изравнени резултати. Третото място е поделено между Мартина Кръстева и Елена Иванова. Най-много са заетите заглавия от летните списъци за четене, но повечето деца са заемали и книги, които не са били задължителни за тях, каза зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова.

Награждаването е част от кампанията на търновската библиотека „Ела в библиотеката“, която се провежда под патронажа на председателя на Общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов.

Награди за сътрудничество с други институции получават трима учители – Даринка Петрушева от СУ „Вела Благоева”, Антоанета Палангурска от СУ „Емилиян Станев“, директорът на ДГ „Слънчев дом” Даниела Денчева, както и Мадлен Аврамова от езиковия център „Алианс лингва“.

Библиотеката даде и седем поощрителни награди за най-малките: Божидар Душков, Александър Върбанов, Теодора Калчева, Сияна Баналиева, Ралица Димитрова, Йоан Георгиев и Ема Низамова.

От тази година има и категория „Моето четящо семейство”, в която са отличени най-четящите деца, които посещават библиотеката заедно със своите родители, които също са читатели в РБ „П. Р. Славейков“. В тази категория награди получиха Мартина Павлова-Стоянова, Хилендара Хилендарска, Маргарита Павлова, Миглена Хаджипенчева и Стилян Атанасов.

3025деца в предучилищна и училищна възраст са се записали в търновската библиотека тази година. В периода от 1 юни до 15 септември, когато са били най-активните месеци на кампанията, са регистрирани 1167 читатели от тези възрастови групи.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *