30 четения

Трима възпитаници на гимназията по туризъм се борят за най-добър млад готвач

ТРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛНОТО КУЛИНАРНО СЪСТЕЗАНИЕ НА UNILEVER FOOD SOLUTIONS. И тримата се състезават в категорията „Джуниър” със специалитети, които са уникални и са измислени от самите тях.

Дванадесетокласниците Лъчезар Киркитов и Йорданка Галинова и Ивайло Гасеров, който е в ХІ клас, се представят с рецепти, в които са съчетали агнешно и свинско месо с нетрадиционни сосове и подправки. И тримата са в топ 10 на младите готвачи на този етап от конкурса.

Ивайло Гасеров, който участва в състезанието и миналата година, за момента е трети с 270 гласа от гласуването в интернет. Ивайло се занимава с кулинария от две години, признава, че обича да експериментира с нови вкусове и не му пречи да остава с часове в кухнята, защото кулинарията за него отдавна от хоби се е превърнала в страст. Той участва с рецепта за агнешки котлети с билкова коричка.

Агнешки котлети, но с коричка от ядки, пюре от грах, кокосово мляко и мента и сос братен джус е избрала да предложи за конкурса Йорданка Галинова. Тя е ученичка в ХІІ клас и за всички години в училище, е разбрала, че за нея кулинарията е вече изкуство. Йорданка се движи на четвърто място. Веднага след нея е и третият представител на търновската гимназия – Лъчезар Киркитов, който от малък е запален кулинар и мечтае някой ден да си има ресторант. Той е заложил на рецепта за свинско бон филе с пюре от авокадо и пикантен сос.

Според правилата на конкурса тийнейджърите са длъжни да използват продукти, подправки или сосове на компанията UNILEVER FOOD SOLUTIONS. Рецептите им трябва да са оригинални, вкусни, интересни и продуктите да се съчетават помежду си. Право на участие в категорията „Джуниър имат само ученици, които в момента изучават кулинарни специалности.

Регламентът изисква всеки участник да си качи рецептата в сайта на състезанието, където върви гласуването. Конкурсът преминава на два етапа, като първият приключва на 31 октомври. Тогава ще са ясни най-добрите 10 в категорията „Джуниър” и най-добрите 10 професионални готвачи. Вторият етап е в София, където финалистите ще приготвят рецептите си на живо и пред журито.

Можете да гласувате за рецептата на Ивайло на http://www.unichef.bg/plate/454, за специалитета на Йорданка – http://www.unichef.bg/plate/450, а за вкусотията на Лъчезар, ето тук – http://www.unichef.bg/plate/442.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *