80 четения

Повече от 300 участници идват в Г. Оряховица за изложението „Младежко техническо творчество”

ПОВЕЧЕ ОТ 300 УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ И НАУЧНИ РАБОТНИЦИ ИДВАТ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО „МЛАДЕЖКО ТЕХНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО“. Близо 60 са творческите колективи, които тази година ще представят иновативни изобретения. 29 от отборите са представители на професионални гимназии, останалите са от техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичния и металургичен университет в София и от БАН. От роботи до платформи, които се управляват дистанционно, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце и един хуманоиден робот, изработен от студенти в гараж, ще покажат отборите.

Изложението, което има състезателен характер, започва на 11 октомври и ще продължи до 13 октомври. Министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Ева Майдел са поканени на откриването, което е в 11,30 в четвъртък, каза вчера инж. Владимир Григоров, един от организаторите на изложението. Останалите са Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново, и фондация „Милен Григоров“.

В изложението ще участват и фирми, които ще представят разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства за най-малките и за учениците от V до VІІ клас.

80 учители от цялата страна ще преминат тридневно обучение от педагози на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“. Пред тях фирма „Техномеджик“ ще демонстрира атрактивни технически устройства, които са подходящи за обучение на децата. В един от дните ще има и лекция за изкуствения интелект, подготвена от проф. д-р Георги Попов.

ОКОЛО 13 000 ЛВ. Е НАГРАДНИЯТ ФОНД, КАТО ПАРИЧНИТЕ ПРЕМИИ В НЕГО СА ОСИГУРЕНИ ОТ ФИРМИ. Останалите награди са предметни. Победителите ще станат ясни на 13 октомври, когато ще бъде закрито изложението.

Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, инж. Владимир Григоров и Десислава Коцева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *