Вижда се краят на мащабните ремонти в търновските детски градини и училища

Децата от „Рада войвода“ и „Пролет“ се връщат в занималните си, работите в „Ален мак“ продължават

ПРИКЛЮЧИХА РЕМОНТИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ „РАДА ВОЙВОДА“ И „ПРОЛЕТ“ И ОТ ДНЕС МАЛГУЧАНИТЕ СЕ ВРЪЩАТ В ЗАНИМАЛНИТЕ СИ, съобщи началникът на дирекция „Образование“ в Община Велико Търново Пенка Игнатова. Детска градина „Ален мак“ обаче остава затворена. „Грубите ремонтни дейности завършиха, започна почистването на цялата сграда, за да я подготвим за децата. Не е готова кухнята и ще се наложи в началото храната да бъде приготвяна в детска градина „Райна княгиня“, коментира още г-жа Игнатова.

До 15 октомври трябва да приключат всички дейности в детска градина „Ален мак“ според последната заповед на търновския кмет инж. Даниел Панов. Родителите и директорите на детските заведения признават, че тази дата не е особено реалистична и се надяват това да се случи поне до края на октомври, а сроковете на строителите по договор са дори по-късни.

Детска градина „Ален мак“ е най-голямата в града. В нея има около 260 деца, които вече месец са разпръснати в други три детски градини – „Райна княгиня“, „Иванка Ботева“ и „Слънчев дом“. Създадени са прекрасни условия малчуганите да се чувстват добре, категорични са директорите, въпреки че децата спят, играят и провеждат занятията си в салоните на тези три детски заведения. В „Райна княгиня“ е освободена и една цяла занималня за децата от „Ален мак“, което е причина да се бави приемът на първата група там, признава директорката Стефка Тодорова. Тя е приела 60 деца от градината на „Бузлуджа”, 40 от тях са настанени в салона, останалите – в занималнята на първа група. „Родителите имат търпение и проявяват разбиране, но ми е напълно ясно, че това търпение не е безгранично, защото работодателите не са длъжни да се съобразяват с нашите проблеми. Надявам се и времето да се задържи топло, за да може децата да играят навън, да не се налага да стоят затворени в занималните“, обяснява още г-жа Тодорова и признава, че салонът е нужен и за някои извънкласни форми, които все още не могат да стартират. Но същата е ситуацията и в „Иванка Ботева“, и в „Слънчев дом“.

За да помогнат на колегите си, директорките на детските ясли в града сами са предложили да задържат още малко най-големите деца, които би трябвало да тръгнат в първа група и да не приемат нови малчугани. Но и там вече се усеща напрежение, защото родителите настояват децата им да тръгнат на ясла, а те на работа.

РЕМОНТИТЕ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ СА ЧАСТ ОТ МАЩАБЕН ПРОЕКТ НА СТОЙНОСТ 8,7 МЛН. ЛВ. Освен в тях строителни дейности са предвидени и за три училища – СУ „Владимир Комаров“, СУ „Г. С. Раковски и Спортното училище. Началото на проекта беше обявено през юли на официална пресконференция, на която присъстваха зам.-кметът на общината проф. Георги Камарашев и директорът на дирекция „Общинско развитие“ Мариела Цонева. Според информацията оттогава реконструкциите трябва да завършат за четири месеца.

Заради ремонтите първокласниците на СУ „Раковски“ тръгнаха на училище в СУ „Вела Благоева“, а възпитаниците на Спортното училище учат в класните стаи на Гимназията по електроника „А. С. Попов“. В момента майстори работят в общежитието на спортистите. Ремонтите в Спортното училище и в „Раковски“, които са в една сграда, още не са започнали, но там реконструкциите не са големи, затова експертите се надявам учениците да се върнат в училищата си до края на годината.

Средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“, които общината е спечелила по проект „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново“. Участието на местната администрация е в размер на 805 000 лв.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *