83 четения

Осмокласник от търновско училище издаде дебютната си книга

Венцислав Колев печели награди и с поезията, и с рисунките си

ДЕБЮТНАТА СИ КНИГА, НАРЕЧЕНА „ИСТОРИИТЕ НА ВЕНЦИ. ЕДИН РАЗЛИЧЕН СВЯТ“, ИЗДАДЕ ОСМОКЛАСНИКЪТ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЕНЦИСЛАВ КОЛЕВ. Къси разкази, фантастични истории, стихове и гатанки е събрал в книгата си тийнейджърът. Негови са и всички илюстрации. Издател е Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

Книжката е направена с две лица, може да се чете и изправена, и обърната надолу с главата така, както често правят децата, когато имитират родителите си. За да бъде изданието напълно автентично, издателите са решили да запазят заглавията така, както ги е изписал Венци с детския си почерк.

Венци бил едва на 8 – 9 г., когато написал първата си фантастична история и сам нарисувал картинките към нея. Малко след това се появили и двата тома за планетата Фу. Именно този му детски роман „Планетата Фу. Тя те очаква“ е влязъл в дебютната му книга и представлява второто лице на изданието. 15 романа има вече зад гърба си Венци, който признава, че никога не се е надявал да издаде някой от тях. Затова, докато пишел и рисувал фантастичните животни и растения, той сам подвързвал готовите си романи, за да види как биха изглеждали като книги. Така направил „Истории под дувара“ и „Как живеем в града“, както и „Един митичен свят. Вълшебната страна Всичколандия“ – история за една измислена от него страна, за която той често си фантазира.

Венци се научил да чете, когато бил на 5. Наложило се, както самият той казва, защото тогава родителите му подарили енциклопедия. И понеже те нямали твърде много време да му четат от нея, той решил, че е време да се научи сам и да стане независим. Така започнал да срича. Долу-горе по това време започнал и да рисува.

Сега Венци печели награди и с поезията си, и с рисунките си. Има отличия от конкурса за рисунка „Аз в един вълшебен град“, който Община Велико Търново организира за 22 март. Има три самостоятелни изложби – в училището, в което до миналата година учил – „Димитър Благоев“, в читалище „Надежда“ и в Регионалната библиотека. Една от сериозните му награди като художник, е от конкурс в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” в Трявна. Има приз и от литературния конкурс „Искри“ благодарение на класната му от училище „Благоев“ Цветелина Маринова, която изпратила негови стихотворения за състезанието. Тази година той грабна награда и от конкурса за детско хайку „Живи неща“. Регламентът изисквал децата да напишат кратко стихотворение и сами да го илюстрират. Наградените творби ще красят летищата в Япония и ще пътуват с японските авиолинии.

Венцислав Колев е наследник на Серафим Северняк и той добре знае това. Знае и голяма част от семейната си история, посещавал е музейната сбирка в Горна Липница, посветена на прочутия български писател. Признава, че книгите и писането са неговата страст, но и че иска да бъде добър с компютрите, затова е избрал да учи в паралелката по графичен дизайн в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. За да прилага наученото на практика, Венци е направил и поддържа Фейсбук страница за село Искра. Това е бившето село Чакалите и се намира близо до Царева ливада. Там семейството на младия автор има къща и Венци признава, че там се чувства най-добре и най-лесно твори.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Осмокласник от търновско училище издаде дебютната си книга

  • 08.10.2018 в 18:15
    Permalink

    Поздравления за Венцислав Колев !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!