Малчугани от Горна Оряховица разгадаваха света на химията и гледаха космическо шоу

ТАЙНИТЕ НА СВЕТА НА ХИМИЯТА РАЗГАДАВАХА В СЪБОТА МАЛЧУГАНИ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАЕДНО С ГОСТИТЕ ОТ „ЩУРА ЛАБОРАТОРИЯ“ В БУРГАС. Децата наблюдаваха различни химически експерименти и шоу с течен азот, в което самите те се впуснаха да участват без притеснения. Най-смелите от тях дори хапнаха пуканки, приготвени с течен азот, и успяха да усетят и върху себе си колко студен газ е течният азот. „Искаме да им покажем, че науката не е скучна, напротив. Надявам се да запомнят, че химията е навсякъде около нас и присъства в живота ни всеки ден, но целта ни е най-вече да заобичат науката, да не се страхуват от непознатото и да бъдат любопитни“, обяснява един от инструкторите в лабораторията Даниел. И признава, че всеки път, когато започва шоуто, той задължително пита децата как им минават часовете в училище и получава едни и същи отговори – скучно, мъчително, бавно.

След шоуто с химическите експерименти, децата гледаха филм за Луната в огромен балон, който представляваше мобилен планетариум. Вътре филмите се прожектират на 360-градусов екран, който създава усещане за реално присъствие, казва още Даниел, докато малчуганите нахлуват в балона и търсят местата си.

Историята, която те гледаха, ги пренесе във 2081 г., когато дядо разказва на внуците си историята на Земята, загиването на динозаврите, създаването на моретата и океаните.

„Щура лаборатория“ е център в Бургас, създаден от млади хора, които нямат нищо общо с науката. Те не са учили химия, физика или биология, всички тези области за тях са просто хоби. Обикалят страната, за да реализират мисията си, готови са да ходят и във всяко училище и клас, където ги поканят, за да показват на децата забавната страна на науката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *