Блок, саниран за близо милион, за по-малко от година започна да се разпада

Закапаха плочки от сградата на ул. „Райчо Николов“ 3 във В. Търново, изпълнителят ще оправя пораженията за своя сметка

Една от емблемите на санирането във Велико Търново – 40-годишна панелка в кв. „Чолаковци“, започна да се разпада по-малко от година след ремонта, алармираха недоволни обитатели, които са сезирали и Община Велико Търново. Блокът на ул. „Райчо Николов“ 3 в кв. „Чолаковци“ е изпълнен по националната програма от софийската фирма „ПСГ“, показа наша проверка. Дружеството е усвоило малко под милион лева с ДДС за пълно обновление на сградата през миналата година. В момента обаче от блока валят плочки, а в подходите, които са били направени, зеят пукнатини, през които се наводняват основите. Живущите са изпратили няколко жалби до Община Велико Търново, а от кметството бяха категорични, че ще задължат изпълнителя да поеме ремонта на ремонта, съгласно 5-годишния гаранционен срок, който е предвиден по закона за устройството на територията. Повторната реконструкция ще бъде изцяло за негова сметка. Само преди година същата сграда бе сочена като една от емблемите на проекта за старата столица и край нея се извървяха доста големци, за да я разглеждат. Визията й рязко контрастираше с тази на околните соцпанелки, с които е изграден великотърновският квартал. Блокът е с три входа и в него живеят над 200 души.

НАД 20 ДО МОМЕНТА СА САНИРАНИТЕ В ГРАДА СГРАДИ, КАТО ЕДИНСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ до момента бяха с 12-етажния блок на ул. „Д. Буйнозов“ под КАТ, където бе подменен изпълнителят. Други 45 сгради изчакват разрешение от Министерския съвет за ново финансиране на програмата и подписване на тристранен договор. През тази година вълната от желаещи да санират е била малко по-силна от предходната година. Тогава броят на подадените заявления е за 24 сгради, уточняват от местната администрация и допълват, че през тази година само до юни още 21 сдружения са минали през целия път и са подали заявления.

По изискването на програмата всеки материал, който се влага на обекта, трябва да има сертификат за съответствие и сертификат за произход.

Любопитна подробност е, че 90% от блоковете в кв. „Чолаковци“ са със заявления за саниране. Отделно от това по друг проект, финансиран от оперативна програма “Региони в растеж”, междублоковите пространства и улиците в същия квартал трябва да добият нов облик. Ако по двата проекта предвидените инвестиции бъдат осъществени до 2-3 години, очакванията са кварталът да изглежда по съвсем различен начин, обещават от кметството.

С. МАРИНОВ

loading...

2 коментара за “Блок, саниран за близо милион, за по-малко от година започна да се разпада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *