Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова: „Бившите казарми в Свищов стават индустриална зона за инвестиции”

По покана на кмета на Свищов Генчо Генчев, крайдунавския град посетиха заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Официалната среща бе инициирана по повод предстоящото изграждане на индустриална зона за инвестиции на мястото на придобитите наскоро терени на бившите казарми в Свищов. На състоялия се официален разговор стана ясно, че е необходимо да бъдат предприети незабавни действия във връзка с териториалното устройство на имота от 320 декара, изграждането на индустриалната зона и развитието й чрез привличане на инвеститори.

Зам.-министър Иванова сподели накратко набелязаните основни стъпки, които предстои да бъдат направени: „Ние ще се ангажираме като държава за подпомагане на общината за намиране на подходящи инвеститори, които ще окажат въздействие върху развитието, ще помогнем при разработване на концепцията – как да бъде изградена зоната. Следваща стъпка ще бъде структуриране на общинско дружество, в което да бъде апортиран имотът или част от него, това предстои да бъде решено. Общината трябва да поработи върху регулациите и териториалното устройство на терена и да се намерят квалифицирани кадри, които да извършат изграждането на предприятията. След като се изминат тези стъпки, държавата чрез процедурата за увеличение на капитала ще встъпи в дружеството чрез „Национална компания индустриални зони“. Така ще се получи едно смесено дружество между общинско и държавно“.

Кметът на Свищов подчерта, че много прецизно ще бъде разгледан целият терен и ще се определят общите части, които ще бъдат общодостъпни. Една от тях ще бъде излазът към река Дунав, който ще бъде запазен в полза на общината и нейните граждани. Той успокои жителите на Свищов, че няма да се превърне целият терен в индустриална зона и ще се търсят подходящи инвеститори в чисти производства, които да не замърсяват околната среда.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес обясни, че вижда перспектива за Свищов като естествено продължение от срещата на върха с китайската държава “16 + 1”. Тя каза още, че има големи интереси към страната ни във връзка с производства на различни видове стоки и подчерта, че трябва да се действа бързо и да се използва инвеститорският интерес. До дни се очаква общината и Националната компания да сключат меморандум за сътрудничество, с който да се очертаят конкретните стъпки и ангажименти между двете страни.

 

loading...

Един коментар за “Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова: „Бившите казарми в Свищов стават индустриална зона за инвестиции”

  • 08.10.2018 в 14:01
    Permalink

    Глупости!
    Този терен не става за нищо, защото е в свлачищен район. Това е причината махалата около него да се изостави от своите обитатели. Там имаше и база на Петрол. Закриха я по същата причина. А защо мислите, че изместиха поделението от Свищов в Белене? Защото целият сграден фонд започна да пропада и стана необитаем. Кой ще е този идиот, който ще инвестира при тези условия? То комай в цяла България трудно ще се намери по неподходящ за целта терен. А какво казва кметът не е важно. За три години той доказа, че като правило поне 90% от приказките му дават фира. Обидно е обаче, че счита свищовлии за толкова прости, та да се хванат на такава тъпа предизборна уловка.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *