Учени разкриха по какво могат да бъдат разпознати щастливите двойки

Американски учени установиха, че двойките имат силна и стабилна връзка, ако партньорите често използват местоимението “ние”, съобщи Юрик алърт.
В такива двойки партньорите си влияят на мислите, чувствата и поведението, води ги любовта към другия, а не егоизмът.
В изследването на екипа от Калифорнийския университет в Ривърсайд са участвали почти 5 300 души. Учените установиха, че и мъжете, и жените, които често казват “ние”, са по-щастливи във връзката си.
“Това е признак за взаимна зависимост и обща позитивност” – обясни Александър Каран, един от авторите на изследването. Взаимната зависимост е показател за здрава връзка, защото влияе на способността на хората да се поддържат един друг в трудни времена.
Според теорията за взаимната зависимост, която се появява още през 50-те години на миналия век, партньорите в такива отношения усещат състоянието на другия и се разбират по-добре.
Участниците в изследването, половината от които са били семейни, е трябвало да оценят връзката си по пет критерия – резултати от отношенията (удовлетвореност, продължителност на връзката), характер на взаимодействията (положителни или отрицателни), психично здраве, физическо здраве, грижи за себе си. “Ние” партньорите са дали по-високи оценки във всички категории и са оценявали връзката си цялостно, а не в един контекст. Това важало както за младите, така и за възрастните, както за жените, така й за мъжете.
Съзнателното използване на местоимението “ние” в конфликтни ситуации може да заздрави отношенията, убедени са учените.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *