22-килограмов шаран клъвна на въдицата на пожарникар от Г. Оряховица

Станимир Аврамов

Георги Георгиев от Горна Оряховица успя да улови 22-килограмов шаран. Огромната риба е с дължина 120 см и е хваната във водите на язовир „Ряховски ливади” край Севлиево. Това е личен рекорд за младия пожарникар, който от 25 години се отдава на риболова. Слуката споходила въдичаря в неделя, когато с неговия приятел Станимир Аврамов от Велико Търново решили да си пробват късмета. Боляринът също се разписал с добро постижение – 17-килограмов шаран с дължина 103 см. И двата екземпляра са хванати на стръв протеиново топче на Dynamite baits.

„Като повечето големи риби и шараните трудно се лъжат, защото са интелигентни и предпазливи. Около 20 минути продължи борбата за изваждането на 22-килограмовия, а моя – 17-килограмовия, вадих 15 минути“, разказа Станимир. Той подчерта, че отнело толкова време, тъй като използвали по-тънки корди – 0,028 мм, и съществувала опасност да се скъсат и рибите да избягат.

Двамата приятели се оформили като тандем за риболов преди 5 години и оттогава редовно ходят да хвърлят въдица предимно на язовир „Ряховски ливади”. Споделят, че се насочили към улова само на шаран, тъй като според тях той е най-атрактивен. Практикуват обаче т.нар. екологичен риболов – връщат хванатите риби обратно на свобода във водата.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *