112 четения

Медици от Втора хирургия на МОБАЛ посетиха Националния хирургичен конгрес

Началникът на Втора хирургия при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Николен Стойнов и неговите колеги в звеното д-р Иван Толеков и специализантът д-р Пламен Маринов взеха участие на XVI национален конгрес по хирургия. Секторът бе представен и от четири медицински сестри начело със старшата на отделението Румяна Петкова. Конгресът бе от 4 до 7 октомври в „Златни пясъци” и премина под надслов „Нови хоризонти пред хирургията“.

„Водещи специалисти в Европа и у нас участваха с доклади, като акцентите бяха лапароскопската и роботизираната хирургия. Бяха представени нови оперативни техники при лечение на класически заболявания като рак на стомаха, жлъчката, панкреаса“, сподели пред „Борба“ д-р Стойнов.

Специалистът обясни, че освен тях били представени съвременните хирургични методи в лечението на херниите и използването на т.нар. безшевни платна.

„Такива вече се прилагат във Втора хирургия и се поставят също в коремната кухина. Те са самозалепящи се и дават надеждна защита срещу повторна поява на заболяването“, заяви началникът на отделението.

По време на конгреса били представени и най-новите видове превръзки за лечение на трофични рани, гангрена и други.

Накрая лекарите приели единен стандарт за лечение на основните хирургични заболявания, който ще бъде въведен до Нова година.

Д-р Стойнов допълни, че в рамките на научното мероприятие за първи път се е провел сателитен семинар за обучение на специалистите по здравни грижи във връзка с новите европейски директиви, касаещи продължаващото обучение и усвояване на новости на медицинските сестри. На такива модули ще преминат всички специалисти по здравни грижи във Втора хирургия.

„Чухме интересни доклади на колеги от различни отделения и в края на конгреса бе приет единен стандарт за обгрижването на хирургичните пациенти. Целта е навсякъде в страната да се уеднакви грижата за оперираните болни“, информира старшата медицинска сестра Румяна Петкова.

Г. ИЛИЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *