1712 четения

Доц. д-р Светлозар Стойков, началник на търновското АГ отделение: „Номинацията ми за лекар на годината е признание за целия екип на звеното“

Доц. д-р Светлозар Стойков бе назначен за началник на акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ преди три години. Оттогава до днес хиляди жени от региона и съседни области се довериха на него и екипа му за най-значимото събитие в живота им – раждането на дете. Работата му в звеното доведе до отбелязването на бейби бум в две последователни години. От началото на 2018-а до октомври в сектора са проплакали над 820 бебета, което предвещава, че и тази година общият брой на пеленачетата ще надхвърли 1000.

Доц. д-р Стойков направи редица промени в отделението за подобряване качеството на акушеро-гинекологичната помощ. Медикът въведе съвременни методи за диагностика на някои патологични състояния по време на бременността, които застрашават живота на плода, и превърна ендоскопските гинекологични операции в рутинни за звеното.

– Доц. Стойков, как приемате номинацията на РК на БЛС – Велико Търново, за лекар на годината?

– Приемам я с благодарност. Смятам, че номинацията е признание за неспирния и неуморен труд на цялото отделение по акушерство и гинекология, защото без усилията на всички работещи успехите биха били немислими.

– Преди идването ви в старата столица много търновки и жени от региона избираха да родят в Плевен. В последните три години обаче тази тенденция бе спряна и нашето родилно отделение стана особено предпочитано. Как успяхте да постигне този резултат за толкова кратко време?

– На първо място бих поставил кадровия потенциал. В отделението постъпиха на работа млади, амбициозни хора, които са на разположение денонощно, откликват на всички търсения, засягащи акушеро-гинекологичното здраве на пациентките. Тези колеги не жалят сили, енергия, време в обучението и практикуването на тази интересна, но и рискова специалност, каквато е нашата. За кратко време те се изградиха като достойни последователи на една школа, каквато се боря да създам от много години.

На второ място, ръководството на болницата ни прие с доверие и осигури на мен и екипа ми всички необходими условия за работа. Беше закупена нова апаратура за диагностика, бяха въведени иновативни методи за лечение на гинекологичните заболявания на пациентките.

Не на последно място е фактът, че скоро след постъпването ми на работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” започна грандиозен ремонт на сградния и леглови фонд на отделението по акушерство и гинекология. За сравнително кратко време, около 3 месеца, бяха изградени нови стаи със санитарни възли, нови кабинети, нови родилни и предродилни зали.

Днес категорично мога да заявя, че откъм битов комфорт отделението не отстъпва с нищо на частите клиники и болници със същия предмет на дейност. Нещо повече, всяка от стаите разполага със собствен санитарен възел, две легла, климатик, съвременен телевизор, свързан с кабелна телевизия, тераса и т.н. Заслуга затова имат както Министерството на здравеопазването, така и ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор д-р Стефан Филев, който отпусна допълнителни средства за ремонт на неонатологичното отделение и създаването на 2 нови модерно оборудвани операционни зали. Принос има и управата на града начело с кмета инж. Даниел Панов, който също беше съпричастен с нашите стремежи и желания за промяна на статуквото и за постигане на успехи.

Какви нови процедури и манипулации бяха въведени в отделението, след като бе оглавено от вас?

– Бяха въведени съвременни методи за диагностика на някои патологични състояния по време на бременността, които реално биха застрашили живота на плода, кардиотокографията стана рутинна процедура, беше въведена доплеровата диагностика за оценка на състоянието на плода, нови оперативни техники при вагинално раждане – съвременна вакуумекстракция и др.

По отношение на гинекологичната хирургия рутинни станаха ендоскопските операции – оперативната лапароскопия и хистероскопия. Бяха извършени за първи път във Велико Търново – лапароскопски асистирана вагинална хистеректомия и урогинекологичните слинг операции по Рац и Стайм-Перейра. Трансвагиналната хистеректомия по Мейо бе усвоена и се усъвършенства и от младите колеги.

Какво ви мотивира в тежката ежедневна работа в отделението?

– Удоволствието да вършиш ежедневно това, за което си мечтал. Ако работиш с ентусиазъм, работата не ти тежи и резултатите идват сами. Благодарността в очите на пациента ти дава крила и усещането, че това, което правиш, е правилно.

Какъв според вас трябва да бъде съвременният български лекар и как се печели доверието на пациентите в днешно време?

– Рецептата е проста. Съвременният български лекар трябва да обича работата си. Да бъде с широко сърце, да бъде винаги „онлайн” и да откликва на нуждите на пациентите. А доверието се печели с честност. Може и да не сме най-добрите, но ако сме честни към тях, те ни вярват и ще ни следват до края на дните си.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Доц. д-р Светлозар Стойков, началник на търновското АГ отделение: „Номинацията ми за лекар на годината е признание за целия екип на звеното“

  • 10.10.2018 в 10:03
    Permalink

    Професионализъм, всеотдайност, човечност!Хиляди благодарности към доц.Стойков и неговият екип!Благодаря, че Ви има!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!