21 четения

ШЕСТНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА” В ГАБРОВО

Броени дни остават до началото на едно от най-чаканите музикални събития в нашия град – международния фестивал „Празник на духовната музика”. За шестнадесети път си подават ръце държавна, местна, религиозна власт и неправителствена организация в лицето на Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и НЧ „Габрово 2002”, за да осъществят основното събитие на Духовния празник на Габрово – 14 октомври – Денят на Света Петка Българска, а именно празника на духовната музика. Както досега, в две поредни вечери, в два концерта под надслов „Източно-православни песнопения” и „Тебе поем, Господи”, ще ни поднесат своето прекрасно изкуство седем състава, които целогодишно се подготвят за това участие.

На 13 октомври от 18.30 часа в храм „Света Троица” ще се представят Академичният  хор „Света Параскева” при Националната художествена Академия от град София, Сборен хор от храмовете „Свети Йоан Претеча” и „Успение Богородично”, специално създаден за тазгодишното издание, Хор при Българската академия на науките от София, Хорът при Могильовската държавна консерватория, Беларус и Представителят на Букурещката епархия протопсалт Даниел Балаш, който ще представи Източно-православни песнопения.

На 14 октомври от 18.30 в художествената галерия „Христо Цокев”, заедно с Габровския камерен оркестър, участие ще вземат могильовските гости, Даниел Балаш, Теодора Петрова – оперна певица от София, която ще изпълни „Salve Regina” от Перголези и Хорът при Българската академия на науките, които ще изпълнят две произведения – Кратка меса от Игнас Раймън и „Патер Ностер” от Йозеф Свидер.

Фестивалът ще бъде записан от Националното радио, програма „Христо Ботев”, от който запис ще бъде направен и традиционният музикален диск „Песента на камбаните”.

Разбира се, както всяка година, ще има ретроспективна изложба с допълнените фотоси от миналата година, изложбата с икони, с която всяка година ни подпомагат от  ръковоството на Художествената галерия, пълната подкрепа на общината и Архиерейското наместничество и помощта на спонсорите – нещата, които правят нашият фестивал уникален и успешен.

Източник: Община Габрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *