Минерални извори около Велико Търново? Има ги, но водата изтича нахалост

НЯКОЛКО ЧЕШМИ, РАЗПОЛОЖЕНИ ОКОЛО ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОТ КОИТО БЛИКА МИНЕРАЛНА ВОДА, СА НАПЪЛНО ИЗОСТАВЕНИ. МАЛЦИНА ПОДОЗИРАТ ЗА ТЯХ, А САМО ПО-ВЪЗРАСТНИ ХОРА ЗНАЯТ ТОЧНОТО ИМ МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ. Около старата столица в радиус на само два-три километра има извори, които са каптирани още през соца, а оттогава в тях не е вложена и стотинка.

Един от изворите се намира в т.нар. местност Вятъра – преди разклона за Присово, до отбивката от главния път в посока болярския град. Непосветените се чудят защо тук често могат да се видят възрастни хора с туби. Водата е открита още през социализма и има изявен мирис на сероводород, като напомня тази, която извира във Вонеща вода. Анализите са правени преди повече от четвърт век, имало е даже идея тук да се изградят няколко чешми и минерални басейни, но всичко свършва дотук.

ПОДОБЕН МИНЕРАЛЕН ИЗВОР СЪЩЕСТВУВА И МАЛКО СЛЕД ДЕБЕЛЕЦ – преди комплекс „Бряста”.

Нахалост изтича и минералната вода под село Ресен. Преди години имаше проект за използването й за отопление на над 80 дка оранжерии на предприемача Стефан Енчев, но от общината тогава не му предоставиха свои земи и идеята пропадна. В края на 2017 г. Министерството на околната среда и водите изцяло прехвърли находището в селото на община В. Търново. Кметът Даниел Панов възложи оценка на експлоатационните ресурси от находището, а Общинският съвет предстои да определи тарифите за водовземане.

МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА РЕСЕН Е СХОДНА ПО КАЧЕСТВА С ТАЗИ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И Е ЧАСТ ОТ ЖИЛАТА, която блика и в района на Вонеща вода. Качествата на водата позволяват тя да се бутилира и продава. Покрай нея обаче Ресен може да се превърне в спа курорт подобно на Вонеща вода. В момента изворът е каптиран, но целебната вода от него се похабява.

„Борба“ многократно е информирал за състоянието на каптажа край Леденик, който е бил в проект за разработка от съветски учени по лично настояване на Пенчо Кубадински. За развитието му обаче и досега не се е случило нищо, а до извора, който се намира до местния стадион в близост до реката, ходят само малцина да си пълнят съдове.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Минерални извори около Велико Търново? Има ги, но водата изтича нахалост

 • 10.10.2018 в 14:52
  Permalink

  Господ ни е дал всичко само трябва да се потрудим и оценим.

  Отговор
 • 10.10.2018 в 15:07
  Permalink

  „Покрай нея обаче Ресен може да се превърне в спа курорт подобно на Вонеща вода“ По-голям смях не съм чувал…

  Отговор
 • 15.10.2018 в 15:51
  Permalink

  От цялата статия само заглавието е вярно

  Отговор
  • 06.10.2021 в 18:32
   Permalink

   Цялата статия отговаря на действителността. “Вода газим, жадни ходим“.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.