31 четения

Обновиха 30 вековни къщи в старата част на В. Търново

30 ВЕКОВНИ КЪЩИ, НАМИРАЩИ СЕ В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВЕЧЕ СА С РЕМОНТИРАНИ ФАСАДИ И ПОКРИВИ. Собствениците им предприеха действия след препоръки от специално сформирана от кмета Даниел Панов комисия, която периодично проверява състоянието на сградите – паметници на културата.

Още почти десет къщи – паметници на културата, са в процес на ремонт. За няколко постройки има заявени инвестиционни намерения, които са в процес на съгласуване и одобряване от компетентните държавни институции.

Обновените къщи и сградите в ремонт се намират по улиците „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Въстаническа“, „Поборническа“, „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов“, „Михаил Кефалов“, „Св. Климент Охридски“, площадите „Велчова завера“, „Петко. Р. Славейков“, „Поборнически“.

За улеснение на собствениците са изработени силуетни планове за улиците „Велчо Джамджията“, „Независимост“ и „Стефан Стамболов“. Това облекчава процедурите по съгласуване на ремонтите.

Огледите за състоянието на старинните къщи са постоянни. При проверките експертите в комисията констатират и описват най-малките нередности и издават съответните препоръки, съдействат за връзка с Националния институт за недвижимо културно наследство и канят служителите на държавната институция също да присъстват на огледите.

С. МАРИНОВ

2 коментара за “Обновиха 30 вековни къщи в старата част на В. Търново

 • 10.10.2018 в 12:56
  Permalink

  Тази чудесна новина чакахме отдавна благодарим на отзовалите се и нека и другите ги последват.

  Отговор
 • 10.10.2018 в 19:39
  Permalink

  Браво, похвално е че най-накрая се започна със съхранението и подновяването на тези чудесни сгради ( заради които идват и туристите), но трябваше ли да се оставят десетки други да се самосрутят ??? Защо това не беше подето по навреме, докато можеше да се спасят някои знакови къщи и сгради ???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *