31 четения

Футболната легенда Джони Велинов ще говори в старата столица за донорството

Футболната легенда Георги Велинов – Джони ще посети МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, за да участва в проява, посветена на транспланциите на органи, които дават шанс за живот на тежко болни хора. Инициативата е по повод седмицата на донорството, която традиционно се отбелязва в търновската болница. Дългогодишният вратар на ЦСКА стана реципиент на черен дроб преди повече от 10 години след боледуване от цироза. Заедно с него на срещата ще присъства и фенклубът на армейците. Събитието ще е в понеделник от 13:00 часа в големия салон на стационара.

В събота пък началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство за областта д-р Сибила Маринова ще се срещне с представители от най-голямата мотоорганизация у нас – Sofia riders. Срещата ще е във Военномедицинска академия в София, като в нея ще вземе участие и началникът на Клиниката по коремна хирургия във ВМА доц. д-р Ивелин Такоров, който извърши последната чернодробна трансплантация на пациент от донор от търновската болница. Проявата е част от продължаващата информационна кампания за донорството, чиято основна идея е хората да познават ползите от него, както и значимостта му.

Д-р Маринова и нейната колежка, също координатор по донорство за областта, д-р Ваня Лъчезарова ще участват и в годишната среща на координаторите по донорство у нас, която ще се проведе на 11 и 12 октомври в Лозен. На нея ще присъства и новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов.

От началото на годината в МОБАЛ е реализирана една донорска ситуация при 9 пациенти, изпаднали в мозъчна смърт. През 2017 година броят на хората, чиито близки дариха органите им, бе 9.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *