Футболната легенда Джони Велинов ще говори в старата столица за донорството | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Футболната легенда Джони Велинов ще говори в старата столица за донорството

Публикувана на: 11.10.2018г. 516 прегледа

Футболната легенда Георги Велинов – Джони ще посети МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, за да участва в проява, посветена на транспланциите на органи, които дават шанс за живот на тежко болни хора. Инициативата е по повод седмицата на донорството, която традиционно се отбелязва в търновската болница. Дългогодишният вратар на ЦСКА стана реципиент на черен дроб преди повече от 10 години след боледуване от цироза. Заедно с него на срещата ще присъства и фенклубът на армейците. Събитието ще е в понеделник от 13:00 часа в големия салон на стационара.

В събота пък началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство за областта д-р Сибила Маринова ще се срещне с представители от най-голямата мотоорганизация у нас – Sofia riders. Срещата ще е във Военномедицинска академия в София, като в нея ще вземе участие и началникът на Клиниката по коремна хирургия във ВМА доц. д-р Ивелин Такоров, който извърши последната чернодробна трансплантация на пациент от донор от търновската болница. Проявата е част от продължаващата информационна кампания за донорството, чиято основна идея е хората да познават ползите от него, както и значимостта му.

Д-р Маринова и нейната колежка, също координатор по донорство за областта, д-р Ваня Лъчезарова ще участват и в годишната среща на координаторите по донорство у нас, която ще се проведе на 11 и 12 октомври в Лозен. На нея ще присъства и новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов.

От началото на годината в МОБАЛ е реализирана една донорска ситуация при 9 пациенти, изпаднали в мозъчна смърт. През 2017 година броят на хората, чиито близки дариха органите им, бе 9.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!