69 четения

ПЕТМЕЗ И ПЕСТИЛ ЗА ПЕТИЯ РОЖДЕН ДЕН НА СЕЛСКИЯ МОЛ В ГАБРОВО

Петмез от захарна метла и ръчно правени бонбони са новите изкушения, които ще се появят за пръв път на Селския мол на 13 октомври от 10.30 часа пред Дечковата къща в Габрово, наред с познатите вкусове на есента – печена тиква и домашна лютеница, точена баница и курабийки, градински ябълки и туршия, пчелен мед и ракия, орехи, подправки, люти чушки…  Очаквано е изобилието за петия поред рожден ден на базара „Забравени традиции, живи вкусове“, който и този път ще бъде съпътстван от фолклорна програма, поднесена от местни изпълнители, представители на габровските читалища.

В 12 часа ще се завие Петковденско сгледно хоро, което възстановява отколешна градска традиция – точно на това място, на Петковденския пазар, да се заловят моми и ергени, за да се харесат и създадат по-късно нови семейства и деца. Организаторите на Селския мол, трите габровски читалища от кв. Русевци, Падало и с. Гарван получиха подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Обществения дарителски фонд в Габрово и благодарение на това инициативата ще се сдобие с шатри, маси и пейки. Селският мол ще почерпи за бъдещите придобивки и всеки посетител в този ден ще може да си подслади с габровски шоколад, познатия на всички пестил.

И този път ще има томбола. Лакомствата и продуктите от село ще бъдат предоставени от участниците в базара, в подкрепа на благотворителна кауза – да помогнем на габровското момиченце Преслава, която страда от заболяването Спина бифида, за да получи шанс за втора операция на крачетата си, след първата, която бе успешна и за която също помогнаха с малки дарения много габровци.

Селският мол, по повод Духовния празник на Габрово Петковден, е част от обща програма на съвместната инициатива на няколко организации КУЛТзона 6-ти участък, която иска да утвърди това място за събития, съвременно изкуство, творчески инициативи, неформално образование и уютно прекарване на свободното време.

По-късно през деня в събота ще има:

– Благотворителен базар на детски играчки “Включи се и ти“,

 – ЗдравоТворна Деятелница „Полезните бонбони на мама“,

– ЕкоТворителница „Есенен уют“,

– Разходка с кауза “Включи се и ти” от 6-ти участък до Петкова нива,

– Фестивал на изкуствата „Традицията е модерна“ I част,

– ателиета за приложни и изящни изкуства, народни и модерни танци,

– среща-разговор с Петър Тоцев за пикантното от историята на 6-ти участък,

– на рандеву по здрач в 6-ти участък с прожекция на „Дързостта да бъдеш пръв“ – филм за делото на Иван Хаджиберов.

ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА ГАБРОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!