С 820 000 лв. бивша ясла в старата столица става комплекс за нови социални услуги за деца | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С 820 000 лв. бивша ясла в старата столица става комплекс за нови социални услуги за деца

Публикувана на: 11.10.2018г. 4500 прегледа

ЗАПОЧВА РЕМОНТ И ОБНОВЯВАНЕ ЗА 820 000 ЛВ. НА БИВШАТА ЯСЛА НА УЛИЦА „СИМЕОН ВЕЛИКИ“ в квартал „Колю Фичето“, където ще бъде изграден комплекс от нови социални услуги за деца. Бъдещата обновена сграда ще допринесе за предоставяне на резидентни и съпътстващи грижи, които да заменят институционалния модел на отглеждане на малчугани. В нея подкрепа и помощ ще получават деца с увреждания, младежи, настанени в центрове от семеен тип, родители на малчугани в риск и потенциални бъдещи приемни родители и осиновители.

Ремонтно-строителните дейности за новия комплекс от социални услуги се финансират по ОП„Региони в растеж“ и ще приключат пролетта на 2019 година.

„Ще създадем такава социална инфраструктура, която да бъде подходяща и адаптирана към нуждите и потребностите на децата, за да ги удовлетворява в максимална степен и в същото време да позволява на квалифицираните специалисти да консултират адекватно родителите и помагат на децата. Всички заедно работим в посока подобряване благосъстоянието на малчуганите с увреждания в нашата община“, заяви началникът на общинския социален отдел Росица Димитрова.

Бъдещият комплекс от социални услуги ще включва Дневен център за деца с множество увреждания с капацитет 30 места, преходно жилище за младежи на възраст от 15 до 18 години – с 8 места, и разширяване капацитета на съществуващия Център за обществена подкрепа, като ще се даде възможност за обособяване на необходимите помещения за работа с допълнителен брой деца и техните семейства.

„Ще се извърши ремонт на половината от сградата на бившата детска ясла, съответно част от южния, северния и целия източен корпус. Самата постройка е изоставена във времето и е в лошо състояние, затова е нужно да бъде пригодена за ползване чрез модерна реконструкция. Ще бъдат подменени ВиК и електрическата инсталация, покривната конструкция, ще сложим PVC дограма и топлоизолация“, обясни ръководителят на проекта инж. Цанко Бояджиев.

Помещенията, предвидени за социалните услуги, ще бъдат пригодени спрямо изискванията за такъв тип дейност, дворното пространство – облагородено, достъпът с инвалидни колички осигурен, ще бъде направен допълнителен вход. Останалата част от сградата е предвидена в бъдеще за създаването на услуга за възрастни хора с невъзможност да се самообслужват.

За изпълнител на проекта е избрана търновската фирма „КИТАД“ ЕОД. Тя ще разполага с 40 работни дни да реновира остарялата сграда.

„Ще направим всичко възможно реконструцията да стане бързо и по възможно най-качествения начин, за да бъдат помещенията комфортни и уютни за ползвателите“, заяви управителят Кирил Иванов.

Работният проект е готов, оглеждат се последните детайли по него и след получаване на разрешение за строеж започва реалното строителство. Междувременно вече тече процедура за избор на фирма, която са извърши оборудването и обзавеждането на помещенията.

Във Велико Търново има около 200 деца с увреждания, от които 30 – с тежки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

loading...

Коментари за "С 820 000 лв. бивша ясла в старата столица става комплекс за нови социални услуги за деца"

 • 11.10.2018 в 12:40

  Браво.Това е чудесно.Най сетне.

  Отговор
 • 11.10.2018 в 12:45

  Здравейте,

  за толкова малко дни, ще откраднат толкова много пари. Аз лично нямам нищо против да има такъв тип за настаняване – макар и да живея точно там. Наясно съм какво става вечер и ще става в парка, но нека да са наясно полиция и кмета, че е опасно с тези подрстващи от такъв тип.

  Отговор
 • 11.10.2018 в 13:20

  Хубаво е когато се възстановяват неугледните згради в града. Иначе какво общество можем да отглеждаме в неугледни и порутени структури.

  Отговор
 • 11.10.2018 в 15:00

  А защо не го направиха ясла или градина? Деца се тъпчат като животни в настоящите, никой не спазва нормативи, а социални комплекси по път и над път.

  Отговор
 • 11.10.2018 в 15:47

  Така не стана ясно по какъв проект ще се работи, кой го е поръчал, как е избран проектанта (ако има такъв) и така нататък; Все нашенски истории с много въпроси без отговори…

  Отговор
 • 11.10.2018 в 19:36

  с 820 000 лв. могат да построят осем нови такива сгради

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!