Община Свищов възвръща облика на историческата местност Паметниците

Дарителска кампания набира средства за възстановяване на воденицата в парка

През последните три години общинското ръководство на Свищов положи много усилия да създаде приветлив облик на историческата местност Паметниците, която има изключително значение за историята на България.

Най-напред бяха почистени парковите пространства в западната част на местността, където се намира Братската могила. Там бяха открити и почистени алеите, възстановени надписите на паметните плочи и поставени пейки на местата за отдих. Пътят до монументите бе засаден с рози, в централната част бяха обособени два къта с барбекю, пейки и маси, подходящи за пикник сред природата.

Тази година с финансиране от конкурса на МОСВ „За чиста околна среда“ Община Свищов реализира проект: „Парк за отдих и детски игри в местност Паметниците край Свищов”. Общият бюджет от 9 999 лева бе вложен в редица подобрения на намиращата се там детска площадка и цялостно подновяване на уредите за игра. Коренно промененият облик на парка за отдих и детски игри вече е сред любимите места на малчуганите и техните родители през топлите дни.

В средата на месец септември с постановление на Министерски съвет на общината бяха отпуснати 40 хиляди лева, с които започнаха ремонтни дейности на моста при река Текир дере и бе възстановен паметникът на Александър II.

Положените през последните три години усилия от страна на общинското ръководство вече имат видими резултати, чиято единствена цел е възстановяване облика на историческата местност и създаване на благоприятни условия за туризъм и отдих. Усилията в тази посока продължават, а една от интересните инициативи на Община Свищов и МФ „Алеко Константинов“ е стартиралата дарителска кампания за набиране на средства, необходими за възстановяването на воденицата в местността Паметниците, която има своето историческо значение в освободителните боеве край Свищов.

Средствата за кампанията се набират по банковата сметка на Международна фондация „Алеко Константинов“, а всички, които желаят, могат да допринесат за нейното реализиране.

Банкова сметка:

МФ „Алеко Константинов“

BG71 UNCR 7527 1047 8270 12

Уникредит Булбанк UNCR BGSF

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *