27 четения

Замърсяването на въздуха увеличава риска от рак на устата

Високите нива на атмосферни замърсители, по-специално фини частици, увеличават риска от рак на устата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Известните рискови фактори, свързани с рак на устата, са тютюнопушенето, употребата на алкохол, човешкият папиломавирус и в някои райони на Югоизточна Азия, дъвченето на растението бетел, известно също като индийски пипер.
Известно е, че фините частици са вредни за респираторното здраве и сърдечносъдовата система. За да изследват евентуалната роля на замърсителите във въздуха за развитие на рак на устата, тайвански учени анализирали национална база данни. Били изчислени средните нива на атмосферни замърсители (серен и азотен диоксид, въглероден моноксид, фини частици) в 66 пункта за наблюдаване качеството на въздуха в Тайван през 2009 г. Изследването обхванало 482 659 участници на 40 и повече години, които посочили дали пушат и дъвчат бетел. Сред тях били диагностицирани 1617 случая на рак на устата през 2012-2013 г. Оказало се, че тютюнопушенето и дъвченето на бетел са свързани с увеличен риск от рак на устата. Освен това било констатирано, че високите нива на фини частици също са свързани с по-голям риск от заболяването.
Учените отбелязват, че тъй като изследването им е базирано върху наблюдения, е невъзможно да се установи причинно-следствена връзка.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *