145 души чакат настаняване в домовете за стари хора във В. Търново и Балван | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

145 души чакат настаняване в домовете за стари хора във В. Търново и Балван

Публикувана на: 12.10.2018г. 1007 прегледа

130 са чакащите за настаняване в дома за стари хора „Венета Ботева“ в областния град, заяви Росица Димитрова – началник на отдел „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. Оказва се, че кандидатите са точно толкова, колкото е и капацитетът на институцията, който към момента е изцяло запълнен. Като частично решение на проблема от социалното звено планират да извършат ремонт на помещения в дома, които в момента не се използват и там да обособят места за още нуждаещи се. Обновяването и обзавеждането обаче могат да станат реалност само чрез спечелване на финансиране по проект „Красива България”.

По думите на Димитрова в сектора могат да бъдат допълнени 6 легла за хора, които са болни и не могат да се самообслужват. За останалите в листата с чакащи, алтернатива биха могли да са т.нар. лични асистенти. Тяхната функция е да помагат на трудноподвижните болни хора в техните домове.

Началникът на социалния отдел допълни, че чакащите за настаняване в дома за стари хора в Балван са 15 души. В институцията също може да се направят промени за увеличаване на капацитета, но само с 4 места.

„Домът е ситуиран в малка сграда и затова възможностите за осигуряване на още места са ограничени. Един от вариантите е изграждане на малка постройка в двора на социалното заведение, която да позволи приемането на още 4 човека. Знам, че това е крайно недостатъчно, за да се задоволи нуждата от необходимата грижа, но е първа стъпка към решение на проблема“, коментира Димитрова.

Въпреки националната политика за деинституционализация на възрастни хора бившата зам.-социална министърка увери, че домовете няма да бъдат закрити през следващите години, тъй като нуждата от тях расте.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!