617 четения

И главният архитект на Балчик обжалва строеж на хотел във Велико Търново

4-етажна сграда планира софийска фирма под и над старинната улица „Ген. Гурко“

СТРОИТЕЛСТВОТО НА 4-ЕТАЖЕН ХОТЕЛ В СЪРЦЕТО НА СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДИЗВИКВА ОБЩЕСТВЕНО НЕДОВОЛСТВО. Срещу сградата вече е внесена жалба от съседи. Сред тях се оказва и… главният архитект на Балчик Анна Демирева, която също притежава имот до бъдещото здание и се оказва заинтересована страна.

Софийска фирма планира да направи хотел на ул. „Ген.Гурко“, като бъдещият обект ще обхване няколко досегашни имота – от номер 24 до 28. Идейният проект е за 4-етажна сграда, като два от тях се намират на старинната улица, а другите два „пълзят“ надолу под нея и се спускат към Янтра. Според документи, с които „Борба” разполага, Институтът за недвижимо културно наследство е одобрил обекта. Собствениците правят и промяна в подробния устройствен план с искане до Община Велико Търново. От кметството по закон са длъжни да обявят изменението на съседите, които разбират какво се готви да се прави. Миналата седмица комшиите събират и протестна подписка и я депозират до кмета Даниел Панов. Те са категорични, че бъдещият хотел ще промени силуета на района, който от векове е застрояван само до определена и точно регламентирана височина. Според тях за бъдещия хотел ще се ползва и тежка строителна техника, без която – с оглед спецификата на терена, е невъзможно той да бъде направен. Тя със сигурност ще увреди и новонаправените по европроект настилки на старинната улица.

ЕКСПЕРТНИЯТ СЪВЕТ ПО УСТРОЙСТВОТО НА ТЕРИТОРИЯТА ЩЕ СЕ СЪБИРА, ЗА ДА ПРЕЦЕНЯВА КАК ДА ДЕЙСТВА ПО ЖАЛБАТА СРЕЩУ ХОТЕЛА. „Улица „Ген. Гурко“ се стеснява в този район и затова обявяваме проекта на всички съседи даже и през улицата. По тази причина отстоянията са и намалени. По случая най-вероятно ще се стигне до съд, защото има противоречия между инвеститора и съседите, а ние не можем да сме арбитри. Интересът на едната страна е един, а на другата друг и затова нека компетентните органи преценяват“, коментира главният архитект на града Николай Малаков.

Преди година в съседство гръмна друг скандал, но с 6-етажна къща в началото на ул. „Гурко“. Той стигна до местния парламент на Велико Търново с питане до кмета Даниел Панов от зам.-председателя на Общинския съвет адв. Николай Илчев. Юристът направо ахнал при вида на „небостъргача“ на ул. „Христо Ботев“ и паралелната „Ген. Гурко“. Тогава стана ясно, че Институтът за недвижимо културно наследство също е… одобрил и тази сграда, а позволителните са издадени в предходния мандат. В момента още текат проверки за сградата, а от общината даже се заканиха да не я въведат в експлоатация, ако не бъдат изпълнени предписанията. „Можем спокойно да се здрависваме през терасите с гостите на хотела. Да не говорим, че подобен строеж с такава височина в такава близост ни скрива целия юг. Градът е уникален със синтеза на архитектурата с природата. Нарушен е ансамбълът, хармонията и всичко ценно, заради което идват туристите“, категорични са жалбоподателите срещу хотела.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “И главният архитект на Балчик обжалва строеж на хотел във Велико Търново

 • 12.10.2018 в 12:59
  Permalink

  Съвременното строителство в Търново обезличава града и затормозява живота на всички граждани. Малки тротоари, тесни улички, високо строителство, липса на зеленина около блоковете, плътно бетониране на пространствата около блоковете. Единственият критерий изглежда е печалбата от самото строителство. Формално някакви норми са спазени, резултатът е разочарование. Атмосферата и усещането за автентичност на града намалява с всяка година и общината съдейства за това. Построяването на такъв хотел ще бъде поредната грешка.

  Отговор
 • 12.10.2018 в 15:06
  Permalink

  „Писача“ на тази статия е същински Митко Върбанов. Същите глупости като статитията преди година. Нищо не се проверява , само съчинения.

  Отговор
 • 12.10.2018 в 16:11
  Permalink

  Велико Търново се превръща в бетонно чудовище.Особено в централната си част.Докога овластените да решават съдбините на града ни ще се ръководят само от интересите на така наречените „строителни инвеститори“, които мислят само за печалбите си. Великотърновци, мислете и изисквайте преди следващите избор.

  Отговор
 • 13.10.2018 в 13:35
  Permalink

  че то остана ли къде да се строи още??

  Отговор
 • 14.10.2018 в 8:14
  Permalink

  Ами 7 етажния блок на Варуша, над американския колеж? Той вече е готов. Целият ансамбъл е съсипан. Отидете да го видите. Редица едноетажни и двуетажни къщи над 100 години и сред тях стърчащ блок на седем етажа. Безумие и гротеска. И без нито едно паркомясто…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *