88 четения

Ентусиасти събраха в карта обектите на Колю Фичето в старата столица

Пътеводителят е на два езика и в него са включени и култови места във В. Търново

КАРТА, В КОЯТО СА СЪБРАНИ ОБЕКТИТЕ НА КОЛЮ ФИЧЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, НАПРАВИХА ГАЛИН ПОПОВ, ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА, НАТАЛИЯ ГЕОРГИЕВА И НИКИ КАРАГЬОЗОВ. И четиримата са ентусиасти и никога до момента не са се занимавали с изработването на карта, което ги е изправило пред куп предизвикателства и интересни преживявания, признава Галин Попов, който е инициатор на проекта.

Дали да бъдат включени няколко спорни обекта, за които няма достатъчно информация дали наистина са свързани с Колю Фичето, е била една от най-сериозните дилеми, пред която са се изправили четиримата. „Сарафкината къща например е такъв обект. В само един справочник прочетохме, че тя е на Колю Фичето. Информацията е на роднина на прочутия майстор, който доста логично обяснява защо тази сграда е на строителя. Другите спорни сгради бяха бившите консулства в Търново, които се намират на ул. „Пиколо“. Някога там е имало руско, френско, белгийско консулство, сградите са много красив ансамбъл и си заслужава да се знае повече за тях“, казва Галин. За да не заблуждават гостите и туристите на града, четиримата решили, че ще включат спорните обекти със звездичка и ще обяснят историята им.

Иначе маршрутите в картата водят до девет обекта на Колю Фичето – хана на Хаджи Николи, Къщата с маймунката, конака, църквите „Св. св. Кирил и Методий”, „Св. Никола”, „Св. Спас” и „Св. св. Константин и Елена”.

Картата е направена на два езика и освен че съдържа маршрути до обектите на майстор Колю Фичето, от другата й страна пък има указания как се стига до някои от най-култовите и бутикови места във Велико Търново, като самия клуб „Там“, „Хипстър“, Малкия интер, „Рич“, „Текила“… „Идеята ни е всяка година да обновяваме тази карта и да добавяме информация. Като следващата информация, която ще допишем например, е свързана с някои от емблематичните сгради, останали от соца, като интерхотела, сградата на театъра, Проектантска, кварталите „Колю Фичето“ и „Бузлуджа“. Сетихме се за това, защото почти няма турист, който, като дойде във Велико Търново, да не разпитва за интерхотела и историята му“, обяснява Галин.

Проектът, по който той и приятелите му са работили, за да я има сега картата, се нарича „ТАМ МАР“ и е реализиран със съдействието на „Гьоте институт“. Информацията, нанесена върху картата, е сведена до минимум, всички подробности за обектите са качени в интернет в блог, създаден пак по проекта.

КАРТАТА ЩЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВЕНА ТАЗИ ВЕЧЕР В КЛУБ „ТАМ“ ОТ 19 ЧАСА. В събота в 10 часа тръгва пешеходен тур по обектите на майстор Колю Фичето. Ники Карагьозов, който е възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, ще води обиколката, която тръгва от Паметника на обесените. Участниците ще се разходят по „Варуша“, после ще слязат към хана „Хаджи Николи“ и конака и ще приключат с църквата „Св. св. Константин и Елена“.

Вечерта в клуба ще гостува Андрея Мачони от Румъния. Тя работи към фондация, която е реставрирала вече 60 църкви и около 40 емблематични за Румъния къщи. Андрея ще говори за това как е възможен този процес и най-вече за участието на общността в опазването на паметниците на културата, които не са ангажимент само на собствениците и на съответната община.

В неделя в 10 часа в „Там“ ще има закуска, на която ще гостува американката Мегън. Тя пък ще разказва за личните си преживявания от престоя си в пловдивския квартал „Тракия“, останал като неосъществена комунистическа мечта.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Ентусиасти събраха в карта обектите на Колю Фичето в старата столица

  • 13.10.2018 в 14:01
    Permalink

    mosta mejdu rusalq i musina – също е негово дело.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *