Електромобили, хуманоиден робот, дронове и атрактивни модели и изобретения показват в Горна Оряховица

300 участници представят разработките си в тазгодишното изложение „Младежко техническо творчество”

ХУМАНОИДЕН РОБОТ, СГЛОБЕН В ШУМЕНСКИ ГАРАЖ, ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, ВОДОРОДЕН ЕЛЕКТРОМОБИЛ, АТРАКТИВНИ ТЕХНИЧЕСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ, разработки за оптимизиране на обучителния процес, платформи, които се управляват дистанционно, триизмерни принтери, дронове бяха част от иновативните модели, които ученици, студенти и учени представят на започналото вчера изложение в Горна Оряховица „Младежко техническо творчество“. Повече от 300 са участниците тази година, обединени в 60 творчески колектива. 29 от отборите са представители на професионални гимназии, останалите са от техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичния и металургичен университет в София и от БАН.

Пилотът Даниел в автомобила, който развива 45 км в час

ДВА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛА ВЕДНАГА ПРИВЛИЧАТ ПОГЛЕДИТЕ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО. Четирима тийнейджъри са героите, които са сглобили тези автомобили, умеят да ги управляват и ходят на състезания, където дори печелят призови места.

„Когато отидох в Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Чепеларе, някак веднага попаднах на информацията, че има екип, който разработва електромобил. Аз се оказах подходящ за пилот, защото не бях особено висок и така станах част от тази група ученици. Ние сами си конструираме колата, сглобяваме частите и ходим на състезания“, обяснява Даниел Кабаков. На последния турнир в Турция той се класирал втори. Автомобилът се движи с 45 км в час, като още по-важно е, че изразходва енергия от 1 киловат на час за 328 км. „Подобрили сме модела от миналата година, направили сме този автомобил доста по-лек, гумите са по-добри, лагерите – също. Така колата стана по-бърза и още по-икономична”, допълва Даниел.

Роботът Рони, роден в обикновен шуменски гараж

На няколко сантиметра от неговата кола, в която всеки любопитен може да седне, е изложен още един електромобил, изработен от двама единадесетокласници от Бургаската гимназия по механоелектротехника и електроника. Велин Георгиев е автор на проекта и дизайна и пилотира автомобила, а Атанас Христов е механикът.

Двамата са успели да сглобят автомобила си за четири месеца и вече са участвали в няколко състезания. „Автомобилът развива 54 км в час, двигателят е 2,1 конски сили, работи с батерия, която е специална и не е нужно да бъде разредена до нулата, за да започне зареждането й. Може да се зарежда по всяко време, а това е от особено значение за автомобила“, разказва Велин, който признава, че голямата му мечта е да проектира точно такива коли на бъдещето. Само се надява да се появи спонсор, който да помогне за реализиране на идеите му. Самият той се интересува от автомобили още от VІІ клас. Затова, когато учителят им инж. Красимир Кънчев подхвърлил идеята за създаването на електромобил, Велин и Атанас веднага се заели с реализацията. Средствата, за да направят колата, дошли от Община Бургас.

Михаела от Горна Оряховица показва роботизирана ръка

Студенти от Техническия университет в София участват в изложението с водороден електромобил, който пък е още по-модерна версия на електромобилите. „Тази кола няма батерия, има горивна клетка, която работи с чист водород. А на изхода, излиза вода, но под формата на пара, а не вредни емисии“, разказва доц. Пламен Паунов, преподавател във факултета по транспорт в Техническия университет. Неговите студенти също ходят на специализирани състезания и печелят призови места. Те самите са изработили автомобила. „Водородни електромобили вече има като сериозно производство. Два автомобилни гиганта ги правят, проблемът е, че няма инфраструктура, за да се карат тези коли. Няма къде да бъдат зареждани, защото е нужен само чист водород. А да се разхождаш с бутилка такъв водород, си е опасно“, разказва доц. Паунов. И допълва, че колата тежи 100 кг, което е нищо в сравнение с традиционните автомобили, които са поне по един тон. Водородният електромобил е изминавал 240 км с 1 куб. м водород, което си остава засега най-добрият резултат на колата.

ХУМАНОИДНИЯТ РОБОТ РОКО НА ИНЖ. РОСЕН ХРИСТОВ СЕ ОКАЗА ДРУГАТА АТРАКЦИЯ В ТАЗГОДИШНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Младият инженер признава, че е сглобил машината в гаража си и може да се каже, че участието в Горна Оряховица е дебют за Роко. Той може да изпълнява общо 22 самостоятелни движения, готов е да помага на хората, може да се използва и в производството. „Роко е само прототип и по него има още доста работа, но засега и това, което съм постигнал, ме удовлетворява“, казва Росен Христов, докато демонстрира какви точно движения извършва Роко с лявата и дясната си ръка.

Роботизирана ръка показва и Михаела Петкова, която още е ученичка в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“ в Горна Оряховица. Момичето разказва, че има създаден софтуер благодарение на който ръката може да възпроизвежда движенията на човешка ръка.

Тийнейджърите от горнооряховската гимназия се състезават и с проекта „Танк“, по който гимназията работи заедно с Университета за деца на Невен Боянов от Велико Търново. Момчетата и момичетата демонстрират сглобен от малчугани танк, показват и нулева къща със слънчев панел и помпа, която помага работата на панела през зимата, когато няма достатъчно силно слънце. Децата участват в изложението и с макет на термогенератор, който получава топлина от една свещичка, но произвежда толкова енергия, че с нея може да бъде зареден телефон.

ТОПЧЕ, КОЕТО РИСУВА МАНДАЛИ ВЪРХУ ПЯСЪК, И ХОЛОГРАМА ПОКАЗВАТ ГОСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ФИРМА „ТЕХНОМЕДЖИК“, която се занимава с разработването на атрактивни технически устройства, които са подходящи за обучение на деца. „Разбрали сме вече, че децата се боят от математиката, физиката, от новите технологии, защото начинът, по който ги изучават в училище, е наистина плашещ. Затова ние сме си поставили за цел да им покажем, че науката е забавна, а не ужасяваща. И им предлагаме холограма на прасе, което виси във въздуха. Цялата тази магия се създава с параболични огледала. Но е важно да им покажем и че така може да си изпържат например и яйца, без да ползват енергия“, разказва Ангел Бъчваров, изпълнителен директор на центъра, докато група малчугани се опитват да пипнат хвърчащото прасе и с изумление установяват, че пръстите им потъват в холограмния образ.

После дълго наблюдават топче, което рисува мандали върху пясък. „Е, това се нарича кинетично изкуство. Ако го наблюдавате достатъчно дълго, може и да медитирате, така действа. Но всъщност важното е какво има под пясъка, а там има магнитни сили, които движат топчето. Ето така например работят металорежещите машини“, разказва още Ангел Бъчваров и допълва, че в центъра в София има показани 40 експеримента. Цялата експозиция е направена така, че децата да могат да пипнат всичко и сами да направят експериментите.

До 13 октомври продължава изложението в Горна Оряховица. То има състезателен характер и наградният фонд възлиза на 13 000 лв. Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и фондация „Милен Григоров“ са организатори на изложението. За първи път тази година в рамките на събитието има и обучение за учители. 80 педагози от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“ ще наблюдават демонстративни занимания на фирма „Техномеджик“. В един от дните ще има и лекция за изкуствения интелект, подготвена от проф. д-р Георги Попов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ и Община Г. Оряховица

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *