155 четения

„ВиК Йовковци” сюрпризира с яко поскъпване на водата

ДРАСТИЧНО ПОВИШЕНИЕ НА ВОДАТА СТЪПИСА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ОТ НАСТОЯЩИЯТ МЕСЕЦ. СКОКЪТ Е ОТ БЛИЗО 40 СТО, НЕЗАВИСИМО ОТ ФАКТА, ЧЕ ТЯ ИДВА ОТ ЯЗОВИР „Йовковци“ по гравитачен път, което излиза много по-евтино на водния оператор в сравнение с други региони, за които се ползват помпи. Мнозина вече се сюрпризират неприятно от новите си сметки. В края на лятото експерт на „ВиК Йовковци“ обясни пред Общинския съвет на Велико Търново, че дружеството планира повишение само с 10 на сто. Това даде основание на местния парламент да одобри и бизнес плана на компанията. Реалният скок обаче е в пъти повече, сочи съпоставка на фактури от този и от предходните месеци. От ВиК отказват коментар, като единствено посочват, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е одобрила крайна цена на водата от 2,45 лв. с ДДС, която е сбор от три компонента.

Ако допреди скока едно домакинство е имало консумация от 6 кубика месечно, за тях е плащало по 10,45 лв., то сега за същите кубици дължи 14,69 лв., сочат фактури, с които „Борба“ разполага. Простата сметка показва, че повишението е с 38%.

ПО ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА „ВИК Йовковци“ увеличението било с 12 стотинки, но включва и трите компонента, които формират цената – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Така тихомълком и без да подозират общинските съветници са одобрили и драстичния скок, отразен в бизнес плана за развитие на дружеството за периода до 2021 г.

Инвестициите в нови ВиК мрежи и скокът на заплати и консумативи са основните причини за новите цени. 3 млн. лв. оборот е имала фирмата за предходната година. До 2021 г. приходите от продажба на услуги трябва да нараснат до 4,5 млн. лв.

Новите цени на водата са сбор от три компонента

Стилян НАЙДЕНОВ

12 коментара за “„ВиК Йовковци” сюрпризира с яко поскъпване на водата

 • 12.10.2018 в 13:32
  Permalink

  Защо живеещите в квартал Пишмана и Зоната плащат за пречистване ,като отпадните им води са вкарани в р.Янтра.

  Отговор
 • 12.10.2018 в 16:14
  Permalink

  „Така тихомълком и без да подозират общинските съветници са одобрили и драстичния скок, отразен в бизнес плана за развитие на дружеството за периода до 2021 г.“

  Това означава само, че са некадърници като не разбират какво одобряват.

  Отговор
 • 12.10.2018 в 17:59
  Permalink

  Тоя негодник си прави каквото иска,а ние спим а него няма кой да го попита защо и за какво има такава АДМИНИСТРАЦИЯ.Ние когато ходихме по бригади да чистим тръните!!! някои от неговите долцинеи не са били раждани.Велико Търновци сме бесни.

  Отговор
 • 12.10.2018 в 20:30
  Permalink

  Напълно необосновано поскъпване,гласувано от най-корумпирания общински съвет в България. Не стига че данъците са по високи отколкото в София, ами и водата вече е с най-големият ръст. И на какво основание. Мрежата – подменена с Европари, водомерите-сами си ги купуваме. Ако гръмне тръба във входа – с пари от живущите се оправя (не можели да правят мрежата, частна собственост била) Ама иначе да влизате, да сменяте водомерите, отчитате и надписвате кубиците можете. Просто няма такава управляваща измет никъде. Дано всичките ви разходи и лекарствата ви да се вдигнат с по 50% да видите хубаво ли е !

  Отговор
 • 12.10.2018 в 21:09
  Permalink

  Хм, не им е за първи път да одобряват нещо което не разбират, а защо харчим пари по тяхната издръжка, щом всеки си прави каквото иска.

  Отговор
 • 13.10.2018 в 0:12
  Permalink

  На другите избори пак за тези да гласувате. Ама да не забравите и за добрия ни кмет!!!

  Отговор
 • 13.10.2018 в 20:28
  Permalink

  Ее, тоо вода, колко му е, ще събираме от дъждовна..

  Отговор
 • 13.10.2018 в 20:30
  Permalink

  АМа ВК, директорите са ени от най–боогатиите

  Отговор
 • 14.10.2018 в 0:48
  Permalink

  „3 млн. лв. оборот е имала фирмата за предходната година. До 2021 г. приходите от продажба на услуги трябва да нараснат до 4,5 млн. лв.“

  Ам то това са едни още 50% увеличение. Сигурно пак няма да разберат какво гласуват.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!