МКС може да остане без екипаж заради аварията с ракетата “Союз”

Международната космическа станция (МКС) може да остане без екипаж – предвиден е режим на консервация, но специалистите ще се постараят това да бъде избягнато, заяви на пресконференция изпълнителният директор на Роскосмос по пилотираните програми Сергей Крикальов, цитиран от ТАСС.
“Теоретично погледнато, МКС може да остане без екипаж – каза той. – Предвиден е подобен, безпилотен режим. Ще направим всичко възможно това да не бъде допуснато, защото станцията е предназначена за пилотиран режим на работа. Предвидена е процедура за консервацията й. Тази поцедура обаче е нежелателна и ще се постараем да я избегнем.”
По думите му, е възможно полетът на работещия в момента на МКС екипаж да бъде удължен с няколко дни, но не и за дълго.
Изстрелването на товарния кораб “Прогрес МС” към МКС може да бъде отложено заради аварията с ракетата “Союз-ФГ”. При това стартът на следващия пилотиран кораб “Союз” може да се състои по-рано от първоначалния срок.
“Възможно е да променим датата на изстрелването на следващия товарен кораб, може би ще ускорим стартирането на следващия “Союз” – в момента се обсъждат различни варианти на програмата”, отбеляза Крикальов.
Непосредствена причина за аварията със “Союз-ФГ” станал сблъсък на елементи при отделянето на първата и втората степен на ракетата-носител. Окончателна версия още няма.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *