9 четения

Северна България изпреварва Южна по деца на гурбетчии

Статистика от регионална среща в областния град

СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ДРАСТИЧНО ИЗПРЕВАРВА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ПО БРОЯ НА ДЕЦА, ЧИИТО РОДИТЕЛИ СА ТРЪГНАЛИ НА ГУРБЕТ. Така заради безпаричието много момичета и момчета растат без единия или дори без двамата си родители, живеят при баби и дядовци или други роднини.

От липсата на родител у дома най-много са засегнати децата от ромската етническа група – на 37,2% от тези деца поне единият родител е в чужбина. Разстроените семейни отношения често водят до бягства от училище и от къщи, слаб успех, противообществени прояви, употреба на алкохол и наркотици, агресия.

Тези данни бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България, която се проведе миналата седмица във Велико Търново. Форумът бе организиран от Българско училище за политика и на него бе представен национален анализ за проблемите на децата, като акцентът беше върху Северна България. Изследването е направено от експерта Ивайло Миланов по поръчка на училището и е на базата на анализи за шестте административни региона на България. Срещата бе открита от областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова и от Валерия-Тереза Дончева, общински съветник от Велико Търново и възпитаник на Българското училище за политика.

Данните от изследването показват още, че през 2017 г. трудовият пазар у нас е продължил да се подобрява, но в тази част от страната нивата на безработица остават високи, което е основна причина за търсене на работа зад граница. Компактни групи от висока безработица в Северна България се забелязват и около Велико Търново. Това води и до тенденцията да се увеличават отпадащите от училище деца през последните две години.

По време на срещата беше представено още едно представително изследване – за опита на Европа с решаването на проблемите на децата. Изводите са на търновката Марияна Георгиева, която е образователен експерт и докторант по педагогическа и възрастова психология на Великотърновския университет и на университета „Стефан Цвайг” в Залцбург. Според нея борбата с неграмотността е ключът за справяне с отпадащите ученици, затова и в повечето европейски държави има специални програми за наваксване на базовите умения. А за хора, които са навършили 18, но не са завършили, съществуват училища „Втори шанс”.

Форумът е част от проекта „Гласът на българските деца”, който се осъществява от Българското училище за политика „Димитър Паница“ и се реализира с експертната подкрепа на Националната мрежа за децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!