Красимир Каракачанов: „Ако правителството изкара четиригодишния си мандат, доброволната казарма ще бъде върната законно”

Министърът на отбраната уважи военната клетва на 155 курсанти в НВУ

НАД 5500 ЧОВЕКА НЕ ДОСТИГАТ, ЗА ДА БЪДЕ ПОПЪЛНЕН ЦЕЛИЯТ СЪСТАВ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. НАЙ-ГОЛЯМ Е НЕДОСТИГЪТ НА ОФИЦЕРИ В СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ. Това заяви в петък във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който беше гост на церемонията по полагане на военна клетва на новите курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“. Министърът беше категоричен, че трябва да се промени отношението към военната професия и обществото да знае, че тя е достатъчно престижна и привлекателна. Едно от условията за това е увеличаване на заплащането. „Миналата година увеличихме заплатите с 10%, тази година също ги вдигнахме с 10%, следващата година ще има още едно 10-процентно увеличение. И да припомня, че миналата година правителството отпусна на военните училища 28 млн. лв. за ремонт на сградния фонд. Важно е курсантите да живеят в нормални условия, за да имат самочувствие, когато завършат“, заяви още министър Каракачанов.

Българската армия обаче е боеспособна въпреки недостига на кадри. Освен това през следващата година бюджетът за отбрана ще бъде увеличен. Целта е той да достигне 2% от брутния вътрешен продукт. „Най-сериозният проблем са младите хора, които се отказват от професията, защото тя се оказва не това, което са очаквали. Струва им се тежко и те напускат още преди полагането на клетвата. Можем да променим това, ако възстановим пълноценното военно обучение в училищата. Така един млад човек, ако реши да кандидатства за военна служба, ще знае пред какво се изправя и няма още първата година да има огромен отлив“, категоричен беше министърът. Красимир Каракачанов каза още, че ако правителството изкара четиригодишния си мандат, доброволната казарма ще бъде върната законно. Тя според него има възпитателен характер, а и е начин всеки българин да изпълни дълга си към родината. „Преди три години, когато предложих закона и той беше разработен с преподаватели от Националния военен университет, в парламента имаше колебание. Депутатите казаха, че не му е времето, че сме в НАТО. Обаче повечето държави в НАТО започнаха да връщат наборната служба, дори страни като Швеция, Норвегия, Финландия, които не виждам от какво са застрашени освен от северните мечки”, коментира министърът на отбраната.

155 КУРСАНТИ ОТ 145-ИЯ ВИПУСК НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ ПОЛОЖИХА ВОЕННА КЛЕТВА НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ пред погледите на своите родители и близки и в присъствието на представители на общински, държавни и обществени институции. Младите курсанти бяха поздравени от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, от кмета на Велико Търново Даниел Панов и ректора бригаден генерал Пламен Богданов.

„Отлично знам колко силни емоции и чувства носи този момент. Военната клетва е незабравима, защото с полагането й вие, курсантите, свързвате живота си с българската армия, със славните битки в годините и вековете назад, с храбростта и подвизите на българските воини, с корените на народа ни. Благодаря ви, че сте избрали трудната, но отговорна, благородна и родолюбива професия на българския офицер“, каза кметът Даниел Панов и припомни на всички присъстващи, че българската армия няма загубена битка, нито пленено знаме. „Четете историята и разказвайте за храбростта на българския народ, за паметните битки и победи. Не забравяйте, че учите във Велико Търново – вечната, историческа и духовна столица на България. В нашия град войската и образът на българския воин са били на почит. Затова образованието във Велико Търново, откъдето славните Асеневци 208 години са управлявали България, където са положени основите на Третото българско царство и където е обявена Независимостта, е специално“, каза още г-н Панов.

Група бойни самолети прелетяха демонстративно и маневрираха във въздушното пространство на Военния университет и така направиха тържествената церемония още по-атрактивна. Ден преди военната клетва вузът отвори вратите си за ученици и техните родители, които имаха възможност да разгледат помещенията, учебните зали, бойните машини, техниката и въоръжението, които бяха изложени в двора на висшето военно училище.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

2 коментара за “Красимир Каракачанов: „Ако правителството изкара четиригодишния си мандат, доброволната казарма ще бъде върната законно”

 • 15.10.2018 в 18:14
  Permalink

  Нека прати сина си задължителната казарма редник ,аз не искам

  Отговор
 • 15.10.2018 в 18:23
  Permalink

  Самолетите PC-9M – “Пилатус” И L-39ZA – “Албатрос” не са бойни, а учебни, господа журналисти. Вторият специално е вече на 30 години.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *