Книгопис. Пещерата Дунхуан разкри на доц. Мандова тайни на династията Тан

„Културата на китайската епоха Тан (618 – 907)“ е описала в монографията си доц. Мандова. Това е първото по рода си монографично изследване в България за този период на Китай и вторият том от поредицата, в която доц. Мандова разказва за успехите на династията Тан, управлявала страната в продължение на три века. „Това са златните три века за страната, разцветът на Пътя на коприната, на културата, икономиката и външнополитическите отношения на Китай. Тогава източната страна поддържа отношения със Запада и с Византийката империя“, разказва Искра Мандова, която е доцент по средновековна китайска култура и преподавател по китайски език в катедрата по класически и източни езици и култури във ВТУ. Тя се занимава с изучаване на историята на династията, през последните години има интереси и в областта на съвременната геополитика на Китай. Монографията й е продължение на книгата „Културата на династия Тан (618 – 907). Непознатата екзотика“.

Доц. Мандова вече 15 г. превежда текстове от старата и новата история на Тан. Познава и притежава и всичките 20 тома на старокитайски, които са посветени на династията. Като съветник към Международния център за обучение и квалификация на преподаватели по китайски език със седалище в Пекинския университет за езици и култура, тя често пътува до Китай и има възможност да работи в местните библиотеки.

„Танската култура и литература”, „Пътят на коприната”, „Танското изкуство”, „Градската архитектура”, „Кухнята и храната”, „Тайните на Дунхуан”, това са основните глави, в които доц. Искра Мандова е събрала информацията от своите проучвания. Тя признава, че докато търсила информация и превеждала, най-силно била впечатлена от тайните на Дунхуан. Дунхуан е пещерен комплекс, в който се съхраняват 5000 ръкописи, картини и преводи на будистки текстове, както и повече от 50 000 стенописа.

Монографиите за династията Тан са първото толкова цялостно и мащабно изследване на този период от историята на Китай не само в България, но и в Европа, признава доц. Мандова и допълва, че тези три века са толкова богати на информация и събития, че тя има намерение да продължи да пише и да издава проучванията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *