Деца и учители от Детска градина "Радост" в Лясковец сбъднаха още една своя мечта | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Деца и учители от Детска градина „Радост“ в Лясковец сбъднаха още една своя мечта

Публикувана на: 15.10.2018г. 492 прегледа

С богат концерт под наслов „Фолклорна магия в Лясковец” бе сложен финалът на проект „Да градим с мисъл и творим с чувство”, реализиран от децата, учителите и училищното настоятелство при лясковската ДГ „Радост”. Със спечелен свой проект те успяха да сбъднат една своя дългогодишна мечта. Изграждането на открита сцена в двора на детската градина от години е мечта за малчугани и екипа на детското заведение. С финансовата подкрепа на Община Лясковец и Платформа АГОРА, ДГ „Радост” най-после успя да превърне в реалност и тази своя мечта. През месец август Сдружение „Училищно настоятелство” започна реализиране на проект, финансиран от фонд за подкрепа на местни инициативи в Община Лясковец и Платформа АГОРА. Проектът имаше за цел да се обособи място за творчески изяви на децата от детска градина „Радост” и техните гости, активизиране участието на родители, учители и граждани от квартала с доброволен труд.

„Мотото, което заложихме в нашия проект е „Да градим с мисъл и творим с чувство”, сподели при откриването директорът на „Радост” Габриела Иванова. „Откритата сцена в двора ни е иновация в нашата работа и единствена на територията на детските градини в общината”, каза Иванова и допълни: „Изказвам своята благодарност на всички родители и жители на квартала, които се включиха с доброволен труд при подготовката на терена, изграждането и монтажа на сцената”. С доброволен труд и грижа за най-малките жители на Лясковец са се включили Любомир Василев и Георги Райков, Митко Йорданов, Стефан Иванов, Кънчо Цонев, Николай Гацов, Веселин Георгиев, Димитър Иванов, Галина Симеонова – книжарница „Спектър“ град Лясковец и Анелия Тахрилова – „НУРИ” ЕООД.

Да уважат празника и труда на децата за събитието в слънчевата детска градина дойдоха скъпи гости – кметът на Община Лясковец д-р Гецова, председателят на Общински съвет-Лясковец Даниела Арабаджиева, представители от общинска администрация, Екатерина Миновска – старши експерт в РУО В. Търново и други. Както повелява традицията, бе отслужен водосвет за здраве, благополучие и творчески успехи на деца и учителски колектив. Освещаването на новата придобивка направи отец Зоран Мамучевски. Символично бе прерязана и лента, с което бе даден старт в използването на новото съоръжение.

В концерта на децата, представящ фолклорните ни традиции, се включиха не само малките възпитаници на „Радост”, но и техни приятели от другите детски градини в Лясковец „Пчелица“ и „Славейче“, ученици от лясковските училища „Максим Райкович“ и „Цани Гинчев“, както и гости-самодейци от вокалната група при пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”. Всички заедно пяха и танцуваха, като вплетоха в празничната плетеница лясковски фолклор, обичаи, наричания, изпяха и химна на емблематичния за Лясковец Петропавловски събор „Хоро се вие край манастира”, представиха ритуално и гроздобер по Лясковски и други.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!