74 четения

Пет села се надпреварваха на Празника на картофа в Добри дял

ПОВЕЧЕ ОТ 50 ЯСТИЯ, ПРИГОТВЕНИ САМО ОТ КАРТОФИ, УЧАСТВАХА В КОНКУРСА В ДОБРИ ДЯЛ, където вчера се проведе за четвърти път Празник на картофа. Представители на пенсионерските клубове, читалищата и училищата в Добри дял, Горско Ново село, Драганово, Драгижево и Джулюница си оспорваха правото да бъдат наречени най-добрите кулинари.

Снежни топки, бонбони от картофи, картофена салата, руска салата, хапки, пияни картофи, надупени картофи, палачинки от картофи, няколко вида торти бяха подредили участниците в празника на дългата трапеза. Повече от половин час беше нужен на журито да опита ястията, за да определи носителите на трите награди и победителя в надпреварата за сладкиш, измайсторен от картофи.

Жените от културния клуб на пенсионера „Златна есен“ в Горско Ново село спечелиха първото място с един от своите пататници, приготвен с ръчно точени кори. Те бяха и тези, които предизвикаха истински интерес с ястие, наречено „Надупени картофи“. На второ място журито класира гостите от пенсионерския клуб „Вяра“ в с. Драгижево за тяхното картофено руло. Третото място отиде при децата от ОУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница, които се състезаваха с картофени бутерки.

Ганка Петрова от Добри дял спечели безапелационно отличието за вкусната си картофена торта.

Докато журито, водено от председателя на Общинския съвет в Лясковец Даниела Арабаджиева, опитваше картофените специалитети, на сцената в местното читалище „П. Р. Славейков – 1903“ самодейци от Габрово, Лясковец и Добри дял представяха песни и танци от своите фолклорни области. Концертът беше открит от домакините от театралния състав „Добридялски мераклии“, които представиха авторска пиеса, посветена на картофите, каза секретарят на читалището Велислава Иванова.

Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, зам.-кметът Росица Господинова, кметът на Добри дял Стоян Стоянов и още много гости и жители на селото уважиха празника, който около Нова година ще прерасне в Празник на пържолата и червеното вино, обяви председателката на читалището Иванка Костова.

С. АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!