11 четения

2,4 г. затвор за двама ало измамници, измъкнали 13 000 лв. и 500 паунда от пенсионерка от Джулюница

ОБЩО 2,4 Г. СТРОГ ЗАТВОР ПОЛУЧИХА ДВАМА АЛО ИЗМАМНИЦИ след споразумение с прокуратурата в Горна Оряховица. Николай М. и Димитър Ж. са от Павликени – единият е пенсионер, а другият е безработен. Сега първият ще лежи 11 месеца, а вторият 1,5 години. Те измъкнаха на 28 юни тази година от пенсионирана счетоводителка от Джулюница всичките й спестявания от 13 000 лева и 500 паунда. По-късно бяха открити и арестувани, а сега вече са в затвора.

Телефонната измама бе съпроводена със заплахи за убийство, тормоз и изнасилване. 72-годишната Пенка Манева е дала всичките си пари, за да се спаси от физическа разправа. Всичко е започнало седмица преди измамата, когато домашният й телефон звъни.

ТОГАВА СЕ ОБАДИЛ МЪЖ, КОЙТО СЕ ПРЕДСТАВИЛ ЗА НАЧАЛНИКА на полицията в Стражица. Той й казал, че е в списъка на телефонни измамници и ще бъде заплашена. Тя се доверила на мнимия полицай, защото гласът знаел името и фамилията й. Схемата, в която попада възрастната жена, е последната и най-прилагана – съдействие за разкриване именно на телефонна измама. Мнимият полицай подготвя жертвата за следващото обаждане и то не закъснява.

После друг глас на домашния телефон иска от Пенка 60 000 лева и започва да я заплашва: „Ще дойда, ще те нарежа, ще те изнасиля”. Следващото обаждане е отново от мнимия полицай, спечелил доверието на жената, който я убеждава да сложи парите си за примамка, за да хванат изнудвачите. Така жертвата си признава, че има над 10 000 лева спестявания, които били за купуване на ниви. После трябвало да ги остави в сеното, за да се направи капанът за измамниците, а полицията да ги спипа на място. Така интелигентната жена оставя всичките пари на семейството в сеното. След това мнимият полицай от Стражица изведнъж спира с обажданията, парите ги няма, а Пенка разбира, че е вкарана в капан и е поредната жертва на ало мафията. Няколко дни по-късно криминалисти от Горна Оряховица тръгват по следите на мулето, пренесло парите, както и на мошеника, ръководил измамата. Следствен експеримент с мулето Николай разкрива схемата на измамата, в която е участвала и жена. После е арестуван и Димитър.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *