Палеонтолози представиха охлюв, запазен в кехлибар

Международен екип от палентолози представи уникален образец на праисторически охлюв, уловен в кехлибар преди 99 милиона години, съобщи Сайънс алърт.
Спесименът се е съхранил чудесно, заедно с меката тъкан. В същото късче кехлибар има още една черупка, но тя не е толкова добре запазена.
Охлювите са много крехки организми. Телата им са меки и лесно се мачкат. Това е най-старият охлюв, запазен в кехлибар. Спесименът е от Мианма. Той е закупен от частен колекционер през 2016 г. и предхожда със 70 милиона години предишния фосил с мека тъкан на охлюв.
Екземплярът е млад – черупката е с размер 4,88 мм. Той е попаднал жив в смолата и се е опитвал да избяга – застинал е в извито положение, а около главата му има мехур въздух. Тъй като е толкова млад е трудно да бъде определен видът му.
„Древната смола има изключителен потенциал за консервиране – каза палеонтологът Джефри Стилуел от университета Монаш. – Тя улавя в най-малки подробности фосилни организми на милиони години триизмерно толкова добре, че изглеждат сякаш са попаднали в нея вчера“.
Охлювът в кехлибар вече е в колекцията на института по палеонтология в Чаочжоу, Китай.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.