martineli

martineli

Археолози откриха следи от викингски кораб в Норвегия

Археолози откриха следи от викингски кораб, заровен в земята в югоизточната част на Норвегия, предаде Франс прес. Откритието може да допринесе да се хвърли светлина върху експедициите на тези изкусни мореплаватели през Средновековието.
Характерната форма на кораб е открита с помощта на радар на дълбочина около половин метър под земята в надгробна могила над викингски гроб в Халден, на югоизток от столицата Осло.
“В средата на гроба открихме нещо, което се отличава от останалото и е с формата и размерите на викингски кораб – заяви архитектът Кнут Паше от Норвежкия институт за изследвания върху културното наследство. – В какво състояние е съхранена находката е неизвестно. Там със сигурност е имало кораб, но какво количество дървен материал е останало от него не е ясно.”
През епохата на викингите, които кръстосвали по военните и търговски морски пътища в Северна Европа от 8-ми век до 11-ти век, било традиция военачалници да бъдат погребвани на борда на кораби, затрупани под могили.
Досега в Норвегия са били открити едва три, съхранени в добро състояние викингски кораба, сред които този на Осеберг през 1903 г. Те понастоящем са изложени в Музея на викингските кораби близо до Осло.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *