Футболната легенда Джони Велинов разказа в МОБАЛ историята за своя втори живот

Трансплантация на черен дроб спасила бившия вратар на ЦСКА преди 12 години

Бившият вратар на ЦСКА Георги Велинов – Джони посети в понеделник МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново по повод Световната седмица на донорството. Футболната легенда разказа пред лекари, фенове на спорта и представители на фенклуба на армейците как се е променил животът му, след като бил трансплантиран преди почти 12 години. Дългогодишният страж на националния футболен отбор призова сънародниците ни да осмислят значимостта на донорството, посочвайки за пример себе си като човек, водещ пълноценен и нормален живот благодарение на друг, от когото получил черен дроб. Велинов не спести никакви подробности от личната си история и призова хората да вникнат в същността на този хуманен акт.

„Ние, българите, сме малко особени хора и ни е трудно да разберем, че може да се случи на всеки един от нас. И аз бях един от тях. Не предполагах, че ще ме сполети такова нещо. Трябва да се говори за донорството и да се приеме за нормално даряването на органи като начин да помогнем да други хора“, заяви футболната легенда.

Велинов разказа, че един ден се събудил и видял странно подуване. Отишъл на лекар и му съобщили, че има цироза. И до днес не станало ясно от какво се разболял, но той предполага, че болестта е предизвикана от стреса. Започнал лечение, което продължило 2 години, но след това терапията не давала нужния резултат. Оказало се, че единственият му шанс е трансплантация на черен дроб. На 10 май 2007 година медиците съобщили, че мъж от Варна е подходящ донор за него и след 2 години чакане за орган е време за трансплантация.

„Безкрайно благодарен съм проф. Владов и проф. Кацарски от ВМА, които извършиха трансплантацията. Говорил със съпругата на донора и изпитвам страхотно уважение към нея, бих дал целия свят, за да й благодаря. След операцията лекарите ми казаха, че ако не ми бил присаден черен дроб, ми оставали само 28 дни живот“, разказа вратарят

11 години и половина по-късно Велинов се чувства добре, всеки ден благодари на Господ за шанса да е тук на земята. На всеки 6 месеца ходи на профилактичен преглед, не спазва диета, но пие редовно лекарства.

Твърди, че животът му много се променил и това изпитание му помогнало да осъзнае истински важните неща.

Футболистът гостува в болницата по покана на координаторите по донорство за областта д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.

„През 2016 стартирахме информационна кампания във връзка с донорството, защото хора не знаят какво представлява то. Започнахме с учениците, с лекции по темата в училище, за да ги провокираме да коментират чутото вкъщи, със семействата. Когато е обсъждано и се случи такава трагедия, хората по-лесно да вземат решение“, заяви д-р Маринова.

По нейни думи е време за промени в законодателството, които да помагат за по-интензивното реализиране на донорски ситуации у нас.

Едно от исканията е всеки човек да може да заяви съгласието си за донорство приживе, тъй като в момента може да се декларира само отказ. Другото е – право да дарят органите на техни близки да имат и други хора, тъй като сега документите могат да подпишат само майка, баща, брат, сестра, съпруг, съпруга, и законодателят не е предвидил как да се действа ако пациентът няма семейство.

Д-р Маринова подчерта, че мозъчната смърт е необратимо състояние, което се доказва с лекарска комисия. Един донор може да спаси минимум 4 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Един коментар за “Футболната легенда Джони Велинов разказа в МОБАЛ историята за своя втори живот

  • 16.10.2018 в 13:53
    Permalink

    Христо Узунов – какво му е дал за разписване на Джони Велинов. Леле – да върви да отслабва с този търбух, а не да яде и да спи на работа :). Джони Велинов – любим вратар и звезда. Другите две – от снимката – мога книга да напиша за тях, но нека да има журналистическо разследване както в онкоболниците и ще разберете за какво става дума с тези транспалнтации в нашата болница

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *