Мамографски прегледи с отстъпка в Световния месец за борба с рака на гърдата

Две от десет търновки, чакащи пред сектора „Образна диагностика“ на ДКЦ I Велико Търново в първия ден на кампанията за мамографии на намалени цени, пристигат, насочени от хирург, след съмнение за карцином на гърдата. Останалите са разбрали от медиите за инициативата и решили да дойдат за профилактичен преглед. Оказва се, че при повечето от тях има фамилна обремененост за заболяването, която според началника на звеното за изследвания д-р Милко Михайлов е водеща причина за разболяване. Медикът е оглавил сектора от откриването му през 2015 година и до днес случаите на рак на гърдата осезаемо са се увеличили.

„Кампанията за отстъпка в мамографското изследване от 40 на 20 лв. по повод Световния месец за борба с рака на гърдата е традиционна за нас. Всяка година в рамките на инициативата преминават над 300 жени. Тревожно е, че при 10 процента от тях откриваме патология. Освен карциноми установяваме още кисти и фибрини“, заяви д-р Михайлов.

Той е категоричен, че заболяването подмладява и вече 25 процента от пациентките с коварната диагноза са жени под 30 години. При тях обаче туморните образувания най-често са доброкачествени, затова, „хванати“ навреме, могат да бъдат преодолени сравнително по-лесно. Началникът на сектора уточни, че склонни към разболяване са нераждали и некърмили жени, както и жени над 50 години.

Д-р Михайлов увери, че мамографията е най-точният метод за скрининг и профилактика на заболявания на гърдите в цял свят. Препоръча всички жени да си правят изследването поне веднъж годишно без значение от възрастта си.

Рентгенологът подчерта, че е много важно жените да не подценяват здравето си и сами да се преглеждат.

„Всяка жена трябва да си прави преглед вкъщи поне веднъж месечно. Да застане пред огледалото, да опипва гърдите и да търси, както по народно му се казва, „бучка“. Трябва да следи дали гърдите са с еднакви по форма и гладкост, дали има вдлъбнатини по контура и т.н.. Ако забележат нещо необичайно и дори да изпитат минимално притеснение, нека дойдат за мамография, по най-бързия начин“, апелира д-р Михайлов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

One thought on “Мамографски прегледи с отстъпка в Световния месец за борба с рака на гърдата

  • 17.10.2018 в 10:17
    Permalink

    Много специалисти се навъдиха напоследък – всички от всичко разбират – и веднага се усеща известен търговски привкус .Мамографии всяка година…а за лъчево индуцирания карцином тоя специалист чувал ли е нещо?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.