Показват 150 снимки за българските експедиции на Антарктика

150 СНИМКИ, КОИТО РАЗКАЗВАТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЕКСПЕДИЦИИ НА АНТАРКТИКА, ПОКАЗВА ТЪРНОВЕЦЪТ МИРОСЛАВ ЦВЕТАНОВ В ИЗЛОЖБА, наречена „Антарктика – поглед от другата страна на света“. Фотографиите са подредени в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Почти всички снимки са негови и са селекция от двата архива, които самият той е направил по време на участието си в две от експедициите до Ледения континент. В изложбата има фотографии и от първите експедиции на родните полярници. Снимките разказват за всеки един от екипите, стъпил на Ледения континент, работата на учените и на логистиците, които подкрепят групата на научните работници. Има снимки на флората и фауната, както и много художествени фотографии.

Като част от изложбата е представена и колекцията от карти на непознатата южна земя. Колекцията е на Гергана Лаптева, която е успяла да открие карти още от 1512 г.

Велико Търново е първият град, в който Мирослав Цветанов показва експозицията. Той признава, че още като ученик мечтаел да напълни със свои снимки залите, затова, когато му предложили да покаже фотографиите си, той без никакво колебание избрал родния си град. Мирослав Цветанов е възпитаник на СУ „Емилиян Станев“, след това е учил в Професионалната гимназия по електроника и електротехника, завършил е Лесотехническия университет в София, след това и Техническия университет. В момента работи като технически мениджър в международна компания и е в Хърватска.

Освен изложбата той е подготвил и няколко презентации и лекции за Антарктика и българската експедиция и в продължение на седмица всеки ден очаква ученици от Велико Търново, за да се срещне с тях. Готов е да отговаря на всички въпроси, които интересуват малчуганите и тийнейджърите.

„Надявам се да успея да реализирам още една идея. Има традиция мъжете, които тръгват на експедицията, винаги да носят със себе си детски рисунки. Снимат се там с тях, тези моменти също съм ги запечатал във фотографии. След това на тези рисунки им се слага печат, че са стигнали до Антарктика, и се връщат отново при децата. Това е незабравимо преживяване за тях. И ми се иска деца от паралелките по рисуване в „Емилиян Станев“да станат част от това изживяване“, казва Мирослав Цветанов.

Изложбата беше открита снощи и за нейното начало във Велико Търново пристигна и проф. Христо Пимпирев, който представи книгата си „Студеният юг“.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *