В местността Странджата се оформя второ Арбанаси

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ОДОБРЯВА ТРАСЕТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ВОДОПРОВОДИ КЪМ Т.НАР. АРБАНАСИ 2, сочат документи, с които „Борба“ разполага. Едно от последните искания е на шефа на фирма „Синтезия“ Недко Христов, който вече има няколко хотела в архитектурния резерват. Както „Борба“ вече прогнозира, заради строгите строителни норми в района на Арбанаси и забраната за разрастване се оформя т.нар. второ Арбанаси, което се простира в местността Странджата. То е разположено вляво от разклона на пътя към Горна Оряховица по посока железничарския град и излиза чак на панорамния Гарга баир над крепостта Трапезица. „Интересът е голям и предприемачи купуват земя. Панорамата е уникална и няма друга такава даже от Арбанаси“, коментира кметът Тодор Кръстев.

Така Арбанаси започва да се клонира и от лявата част на пътя между В. Търново и Горна Оряховица, откъдето започва отклонението към манастира „Св. Никола”.

ДО МОМЕНТА ЗА МЕСТНОСТТА СТРАНДЖАТА ИМА 15 УДОВЛЕТВОРЕНИ МОЛБИ ЗА СМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ОТ ОБЛАСТНАТА СЛУЖБА „ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ”, а определянето на трасето за водоснабдяване е първата стъпка и към застрояването на района, за което се говори отдавна.

Един от най-едрите собственици на земеделски земи в района е строителният предприемач Илия Илиев, който не крие намеренията си да изгражда тук изнесен квартал, след като приключи с обектите си в старата столица. Земи тук притежава и първият собственик на мола Марин Згурев. Бившият банкер Симеон Томов е сред последните едри земевладелци, тъй като представлява компанията „Риъл естейт ентърпрайсиз“, която контролира 64 дка.

Откъслечни участъци около Арбанаси и по-специално между местностите Гарга баир и Странджата попадат в международната екологична мрежа „Натура 2000”, но за повечето земя, която е със статут на земеделска, няма проблем да бъдат застроени. Според строителните норми за района допустимата височина за бъдещите къщи тук е 7 метра.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

6 коментара за “В местността Странджата се оформя второ Арбанаси

 • 16.10.2018 в 12:57
  Permalink

  Тенденцията е да се застроят всички места за пешеходен туризъм край Търново. Голямата алчност няма задоволяване.

  Отговор
 • 16.10.2018 в 13:29
  Permalink

  Заемете и поддържайте това , което е построено до сега тогава гледайте настрани. Според мен няма нужда да се застроява и разваля такава красота . Кому е нужно . Има много къщи не заети .

  Отговор
 • 16.10.2018 в 15:36
  Permalink

  Чавешката алчност /и по-точно тази на “строителните инвиститори”/ няма граници.Ама ние само си пиииишем, а ОБЛАСТНАТА СЛУЖБА „ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ” УДОВЛЕТВОРЯВА МОЛБИ ЗА СМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.Тези мастити предприемачи като са си купили “ЗЕМЕДЕЛСКИ” земи, да копаят, да сеят и да се занимават със земеделие.

  Отговор
 • 16.10.2018 в 19:34
  Permalink

  Поредната простотия !!! Направиха града на гето, сега подкарват и околностите. Какво се случи с измишльотината “Велико Търново хилс”, ентусиазирано подкрепена от градската управа в ония години ?! Крайно време е да се смени и името на града, да се махне това “Велико” пред Търново, по простата причина, че нищо велико няма тук, а малкото останало от величието на града, отдавна го няма.

  Отговор
 • 16.10.2018 в 19:39
  Permalink

  Тези “инвиститори” да вземат да си вложат парите я в някое дете, я и да се образоват малко, за да разберат, че ако не го направят, след време продукта на тяхната гигантска мисъл ще пустее, както много хотели и хотелчета в БГ. Щот’ нямало работници (за 500-1000 лева).
  И тъй като няма да го направят да кажа един виц: “Две планети си говорят: — Ох, май съм хванала цивилизация… — Ами кихни, де”

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *