СУ „Емилиян Станев“ започва да си сътрудничи с училище в Индия

Двама представители на частната гимназия „Св. Едмъндс” в гр. Джайпур гостуваха на българските си партньори във В. Търново

С ГИМНАЗИЯ ОТ ИНДИЙСКИЯ ГРАД ДЖАЙПУР ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Двете гимназии ще си обменят преподаватели, като първи ще пътуват учители от Индия. Преподаватели от частното училище „Св. Едмъндс“ ще водят часове в СУ „Емилиян Станев“ през юни следващата година. След това през октомври наши учители ще бъдат в Джайпур, за да преподават там. Учениците ще бъдат ангажирани да изследват и да подготвят информация за обектите, които са под егидата на ЮНЕСКО в двете страни, обясни зам.-директорът на СУ „Емилиян Станев“ Антоанета Палангурска.

Връзките между двете гимназии датират отпреди три години, когато за първи път група от педагози от търновското училище беше на посещение в частната гимназия в Джайпур. Тогава до Индия пътуваха директорът на училището Кина Котларска и педагозите Антоанета Палангурска, Таня Цонева и Галя Везирова. Там те присъстваха на международна среща, организирана от Съюза за култура и професионално усъвършенстване. Европейската неправителствена организация обединява училища от различни държави и се грижи за професионалното израстване на учителите и учениците. Седалището на съюза е Париж и до момента в него няма включено българско училище. Гимназията „Св. Едмъндс“ в Индия е първото извъневропейско училище, което става член на асоциацията, затова и традиционната годишна среща на учителите от съюза се е провела там. Поканата към педагозите от Велико Търново дошла от шотландските им колеги, с които те работят по проекта „Арт нуво – арт ренуво“.

За да върнат визитата, в края на миналата седмица тук пристигнаха двама зам.-директори на индийското училище – д-р Пуджа Синг, която отговаря за учебната дейност в гимназията, и съпругът й Капил Синг. Те са имали възможност да разгледат забележителностите на старата столица и да посетят Трявна, а вчера през целия ден бяха в СУ „Емилиян Станев“, където са се срещнали с ръководството на гимназията и са присъствали в часовете на първи и седми клас. След това са влизали и в индивидуалните занимания на децата, които учат музика. Имали се срещи и с децата от ученическия парламент.

„Прекрасни впечатления ще отнесем със себе си, когато си тръгнем от Велико Търново, и спомени за прекрасни хора и вкусна храна. Имате красиво училище, в което се надяваме пак да се върнем“, каза д-р Пуджа Синг, която управлява учебната дейност на частната гимназия „Св. Едмъндс“. След това обяснява, че организацията на учебния процес в Индия е доста по-различна от българската система. Гимназията в Джайпур има три факултета – по природо-математически науки, търговия и хуманитарни науки. Когато в Х клас учениците положат задължителния държавен изпит, тези, които са постигнали 75% и повече, имат право да изберат в кой от трите факултета да учат. Тези с 60% могат да учат търговия и хуманитарни науки, а когато процентът е не повече от 40, момчетата и момичетата се насочват само към хуманитарния факултет. „Напоследък обаче все повече от най-добрите ученици започват да избират хуманитарните науки, защото това образование им дава възможност да работят в държавната администрация. А тези, които не успеят да покрият 33%, биват скъсани, трябва да повторят годината и отново да се явят на изпити“, разказва д-р Синг.

Учениците в Индия повтарят годината и по още една причина – ако имат лоша дисциплина. При провинение те биват отстранявани от училище. Ако родителите успеят да се явят на насрочената от учителя среща, детето може и да се размине с наказанието. Ако обаче не дойдат, ученикът си отива вкъщи за три дни. Това е изключително сериозно наказание и е срам за семейството. Освен това, ако един ученик няма 75% присъствие в клас, той пак повтаря годината, за да се яви на изпитите в края й, уточняват гостите.

Днес индийските гости си тръгват и ще отнесат със себе си около 300 български лева, които учениците на СУ „Емилиян Станев“ са успели да съберат от два благотворителни базара. Средствата са за едно от държавните училища в Джайпур, което работи под опеката на частната гимназия „Св. Едмъндс“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *