11 четения

Климатичните промени ще доведат до намаляване на производството на бира

Неприятна вест за любителите на бирата – появата на нови горещини и суша вследствие на климатичните промени ще доведе да намаляване на добива на ечемик и в резултат до по-малко производство на бира, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции.
Влияещи върху добива на ечемик екстремни събития вероятно ще направят бирата по-рядко срещана и по-скъпа. „Намаляването на глобалния добив на ечемик е свързано с по-малък добив на същата култура, предназначена за производство на бира“, заяви експертът Дабо Гуан от университета на Източна Англия. Той отбеляза, че висококачествените култури са още по-чувствителни към климатичните промени.
Единствено ечемикът с най-високо качество е предназначен за производство на бира, докато ечемикът с по-ниско качество е използван за фураж. Ако климатичното затопляне продължи със същите темпове, екстремни събития – суша, горещи вълни, ще засегнат поне веднъж годишно обширни райони, в които се отглежда ечемик, през този век, довеждайки до 16-процентно намаляване на световното производство на бира. Прогнозираното намаляване се равнява на годишната консумация на бира в САЩ. В резултат средната цена на бирата ще се удвои.
При най-оптимистичния сценарий, свързан с незабавно намаляване на парниковите емисии, по-малко от 20 екстремни събития ще засегнат въпросните райони до 2100 г., намалявайки световното производство на бира с 4 процента и увеличавайки цената й с 15 процента.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Plant.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *